StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi u Hrvatskoj

Jedinstveni projekt u Šibeniku: 300 kuća u staroj jezgri dobilo "osobne iskaznice"

6. studenog 2017. - 15:26

Šibensko Društvo „Juraj Dalmatinac“ izradilo je projekt evidentiranja, svojevrsne „osobne iskaznice“ svake građevine u staroj gradskoj jezgri, prvi takav u Hrvatskoj. Iniciran još prije dvije godine, kad je Društvo oko ove ideje upriličilo sastanak s gradskim službama, konzervatorima i Turističkom zajednicom, prvi dio projekta realiziran je u šest mjeseci i to sredstvima Zaklade Adris u vrijednosti od 50 tisuća kuna.

Zanimljivo je i vrijedno pažnje to što su na ovome snage udružili Društvo Juraj Dalmatinac i Društvo arhitekata Šibenika, odnosno tamošnja sekcija mladih arhitekata SOBA, koja se već istakla stručnim i društvenim angažmanom vezanim uz graditeljsku baštinu i urbanističke teme.

Predsjednik Društva Juraj Dalmatinac, Nikola Grubić, kaže kako je ovo tek početak, kako je obrađeno 300 građevina od oko 2000 koliko ih ima u staroj gradskoj jezgri Šibenika.

Uz evidenciju postojećeg stanja za svaku su zgradu prikupljene informacije o konzervatorskim smjernicama za obnovu. U sadržaju identifikacijeske „kartice“ nalaze se svi podaci relevantni za građevinu: katastarska čestica, adresa i broj, površina, podaci o zaštiti, opis s vremenom izgradnje, namjenom, katnosti itd... Jednim „klikom“ svi bi budući investitori i izvođači trebali znati što u određenim adaptacijskim radovima mogu uraditi, a što ne.
-To je bio naš prvi cilj: poduzeti nešto kako bi čim efikasnije sačuvali staru gradsku jezgru- govori Nikola Grubić.
 

25. travanj 2024 12:36