StoryEditorOCM
ŠibenikMuke ugostitelja

Prosječni Hrvat ne može s obitelji otići na ručak u restoran! Zato su i zatvoreni van sezone, jer nemaju za koga raditi

Piše i snimio Branimir Periša
3. studenog 2017. - 19:21

Oko 500 sudionika okupit će se na trodnevnom, 30. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a od 12.- 14. studenoga u Konferencijskome centru hotela "Solaris" u Šibeniku. Pored članova sustava HOK-a iz cijele zemlje dolazak na kongres potvrdili su i predstavnici pet ministarstava, te Zavoda za zapošljavanje

O tome su na press konferenciji govorili Stjepan Knežević, potpredsjednik HOK-a također predsjednik organizacijskog odbora te Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, inače domaćina skupa i član organizacijskog odbora. Ovaj Kongres HOK priređuje pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, u partnerstvu s hotelskom kućom "Solaris" i Hrvatskim društvom skladatelja. Kako je najavljeno, očekuje se sudjelovanje Garija Capellija, ministra turizma.

I Capelli, poput ostalih iz državnih resora, među kojima su ministarstvo financija (Porezna uprava), ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, zatim ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imat će zasigurno ugostiteljima i turističkim djelatnicima što reći, naročito o naglašenim temama ovogodišnjeg kongresa. To su nedostatak radnika u ugostiteljstvu i turizmu, budućnost školskog sustava za obrazovanje mladih kadrova, te posljedice povećanja PDV-a u poslovanju ovih gospodarskih resora.

-Obrazovanje mora početi pratiti razvoj gospodastva u svim segmentima, ne samo u turizmu. Nadamo se da idemo u tom pravcu i da će strukovne škole početi raditi više po dualnome modelu obrazovanja – koliko teorije, toliko prakse - da svaki učenik po završetku strukovne škole bude konkurentan na tržištu rada, ističe Joso Smolić. Uz pomoć ministarstva, nastavlja, treba razviti sustav licenciranih obrtničkih radnji za različita zanimanja gdje bi se odvijala učenička praksa. Već ih ima, no treba novih, a kako su licence dosta skupo opterećenje za obrtnike, nužna je pomoć resornih ministarstava, naglasio je Smolić.



Ugostitelji, poput drugih obrtnika, jedva da imaju podmlatka i zadovoljni su što su se ipak uspjeli nametnuti i skrenuti pažnju na sebe i svoje probleme. Na primjeru Šibensko-kninske županije koji je iznio Smolić, vidljivo je da mali obrtnici s 3200 tvrtki zapošljavaju čak polovicu ukupnog broja radnika na ovom području i najveći su poslodavac. Shvaća to sve više i politika, prepoznajući da su mali poslodavci najžilaviji segment gospodarstva, stalno u borbi za poslove, dok im je imovina uvijek "na panju" kao jedino jamstvo bankama.

U pogledu radne snage i sve većih zahtjeva da se u većem broju uveze za potrebe ugostiteljstva i turizma, HOK je na stanovištu da treba uzimati ljude sa Zavoda za zapošljavanje i uložiti u njihovu prekvalifikaciju o trošku države, iznio je Stjepan Knežević.
-To je smatramo, najpoštenije prema našim ljudima koji su nezaposleni, a žele raditi. Generalno govoreći, nitko od nas obrtnika nije otišao jer mu je niska plaća, odgovorio je Knežević na novinarski upit o neatraktivnim plaćama u turizmu, radi čega školovani kadrovi odlaze iz zemlje. Najveći je problem, dodaje Smolić, što turizam godišnje efektivno radi 100-tinjak dana i ne može uzeti radnika na cijelu godinu.

Jedina je motivacija, naglašava, da ekonomski podignemo društvo u cjelini. Nedostaje i radnika na cjelogodišnjim poslovima također, Hrvati su također izgubili radne navika, a s plaćama je malo tko zadovoljan. To je naročito vidljivo u ugostiteljstvu, jer prosječni građanin ne može s obitelji otići na ručak u restoran. Restorani ne rade, ruku na srce, zato što izvan sezone – nemaju za koga, kazao je Smolić. Nikako nije zadovoljan što je udio turizma u BDP-u dosegao više od 20 posto, jer je to samo dokaz koliko su ostale gospodarske grane pale!
 

24. travanj 2024 14:45