StoryEditorOCM
ŠibenikStan nije san

Prva runda kvadrata iz programa poticane stanogradnje: Šibenčani birali novi dom

21. listopada 2017. - 15:57

Nekim sretnim Šibenčanima prošao je jedan od najuzbudljivih dana u životu, dana kad su birali svoj prvi krov nad glavom.

- Ostao sam bez stana u ovome turnusu, ali nije mi hitno. Samac sam, mogu čekati, ne gori mi pod nogama - kaže Goran Pauk, kolega novinar usred jučerašnjeg užurbanog ozračja u jednoj od dvorana Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", gdje su službenici državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama budućim stanarima ponudili na odabir jedan dio od 148 stana iz programa Poticane stanogradnje (POS).

Riječ je o kvadratima prvog krova nad glavom mlađim obiteljima (vlasnici ne stariji od 45) prema utvrđenoj listi prvenstva Grada Šibenika u dvjema zgradama na Šubićevcu, naziva F1 i F2, koje se užurbano grade i, prema svemu sudeći, bit će useljive u srpnju iduće godine, kao što je i najavljeno.
Kriterij je jednostavan: pored temeljnog uvjeta, a to je prva nekretnina, prednost imaju obitelji s većim brojem članova domaćinstva.

 

S cijenom od 1046 eura po četvornome metru uvjeti kupnje povoljniji su od uobičajenih na tržištu, a nakon punih 12 godina zastoja, novi ciklus izgradnje POS-ovih stanova potaknula je prije nekoliko mjeseci aktualna gradska uprava.
Bez obzira na to što je barem zasad ostao bez stana, kolega Pauk jučer se odazvao pozivu da bi potvrdio daljnje ostajanje na listi prvenstva, jednako kao i Elida Slavica, također kolegica iz marketinga Šibenskog lista, koja je došla kao opunomoćenica svog sina, također zainteresiranog za manju kvadraturu.

U novim POS-ovim zgradama na Šubićevcu, odmah do "Čovićeva naselja" nastalog prije nekoliko godina, bila su samo dva ili tri stana predviđena za samce i svi su rezervirani prekjučer, kada su životni prostor birali budući stanari do rednog broja 100 s liste prvenstva.
- Od 54 ponuđena stana u četvrtak ih je odabrano 35, a jučer 28 preostalih - govori Goran Golenić iz APN-a, a njegov kolega Ivan Paić dodaje da će stanova biti za sve i nitko se ne bi trebao brinuti.
- Tako to ide, ljudi ne vjeruju dok ne vide. A kako zgrade napreduju u izgradnji, tako se, znamo iz iskustva, budući stanari lakše odlučuju - prenosi vlastito iskustvo Paić.

 

No, u prosjeku do čvrstog ugovora o kupnji stana dođe svaki treći budući stanar. Dosta ih se predomisli iz različitih razloga, premda je POS-ova stanogradnja najpovoljnija na tržištu. Ni u kakvoj drugoj ponudi nije moguće dobiti nove stambene kvadrate po toj cijeni. POS-ovih stanova do danas je izgrađeno sedam tisuća diljem zemlje uz kredit na 30 godina po prosječnoj stopi od 2,63 posto, budući da se otplata odvija u tri obroka. Potvrđuje to većina zainteresiranih koje smo zatekli u knjižnici, ali nisu bili razgovorljivi poput kolega Pauka i Slavice.

Prvi kredit otplaćuje se jednoj od šest poslovnih banaka koje sudjeluju u kreditiranju POS-a, a drugi, koji omogućuje država uz jedan posto kamata, plaća se posljednjih 12 godina. Ako je ispunjen dobni cenzus, te mjesto na listi reda prvenstva, budući vlasnici trebaju uplatiti najmanje 15 posto učešća od vrijednosti stana. Učešća su oslobođeni invalidi te obitelji s troje i više djece, APN-ova su pravila u vezi s POS-om.


Nakon Šubićevca
Nastavak POS-a na Meterizama?

Stambene višekatnice F1 i F2 grade udružene tvrtke "Kamgrad" i "Zagreb montaža Development". Imat će ukupno 9650 četvornih metara i koštat će 75 milijuna kuna s PDV-om. Svaki od stanova površine 40-80 kvadrata imat će parkirališno mjesto, samostalnu garažu ili garažni prostor, ovisno o izboru, a uvjeti građenja sukladni su najsuvremenijim energetskim standardima.
Dosta je zainteresiranih za POS-ove stanove u Šibeniku, jer osim 260 imena s ovog popisa prvenstva postoji još jedan, s 350 osoba. To je čvrst pokazatelj da će se s izgradnjom POS-ovih stanova nastaviti na Meterizama, no to će isključivo ovisiti o rezultatima prodaje stanova na Šubićevcu, najavljeno je iz APN-a.

16. travanj 2024 11:20