StoryEditorOCM
ŠibenikPali rekordi

Ne žale se ni hotelijeri, ni ugostitelji ni privatni iznajmljivači! Znači da se dobro zaradilo od turističke sezone

Piše Katarina Rudan
17. listopada 2017. - 13:43

Šibenik je, bez sumnje, postao vrlo atraktivna turistička destinacija što potvrđuju i podaci o dolascima i noćenjima domaćih i stranih gostiju. Iz godine u godinu te brojke rastu, obaraju se rekordi, ne žale se hotelski i ugostiteljski sektor, kao i privatni iznajmljivači što bi trebalo značiti da su i financijski učinci dobri.

Podaci eVisitota govore da je u prvih devet mjeseci ove godine na području kojeg pokriva Turistička zajednica grada Šibenika zabilježen dolazak 257.506 turista što je rast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Broj noćenja porastao je za skromnih 1,3 posto i iznosio je 1.214.613.

-Razlog malom rastu broja noćenja je promjena poslovne politike našeg najvećeg turističkog subjekta u Šibeniku, hotelske kuće Solaris, koji je smanjujući kapacitete u kampu i povećavajući kvalitetu smještaja, uz manji broj noćenja ostvario veće prihode. Uostalom, noćenja i dolasci i nisu relevantan pokazatelj uspješnosti sezone već financijski efekti, kaže direktor šibenske TZ-e Dino Karađole te dodaje da je broj noćenja na administrativnom području grada Šibenika u tom periodu veći za oko 400.000.

Naime, toliko je noćenja evidentirano u tri samostalne turističke zajednice – TZ Brodarica-Krapanj, Grebaštica i Zlarin. Zanimljiv je podatak da je TZ Zlarin, zahvaljujući stavljanju u funkciju otoka Obonjan, u prvih devet mjeseci imao 9.793 dolazaka što je čak 306 posto više, te 59.202 noćenja ili 88 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Inače, turistički rast zabilježila su sva mjesta na području šibenske Turističke zajednice, a Karađole posebno ističe privatne iznajmljivače u samom gradu Šibeniku.

-U tom periodu ostvareno je 111.962 noćenja što je rast od gotovo 20 posto u odnosu na prvih devet mjeseci lani. Tako je Šibenik pretekao turistički Žaborić koji je do ove godine zauzimao prvo mjesto po broju noćenja, što govori povećanju kapaciteta u privatnom smještaju, govori Karađole. U samom Šibeniku najveći broj gostiju odsjeo je u privatnom smještaju, odnosno apartmanima, hostelima i malim hotelima. Do slijedeće sezone u funkciji bi trebala biti još dva manja hotela visoke kategorije, a bit će i novih apartmana.

-Kad govorimo o privatnom smještaju na užem području grada koliki je "bum" u gradnji apartmana nastao u zadnjih sedam godina potvrđuje podatak da smo 2010.godine imali 51 privatnog iznajmljivača sa ukupno 186 ležaja. Četiri godine kasnije bilo ih je 228, a na raspolaganju je bilo 868 kreveta. Danas ih je 535, a ukupan broj kreveta je 2053. Dakle, u sedam godina i iznajmljivača i kreveta je gotovo 11 puta više, kaže Karađole te dodaje da najbitnije što u staroj gradskoj jezgri "niču" novi mali hoteli visoke kategorije.

Uz bogatu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu, te gastronomsku ponudu, takvom trendu rasta i razvoja turizma pridonosi i mnoštvo kulturno-zabavih događaja i manifestacija na koje dolaze gosti iz drugih dalmatinskih i hrvatskih gradova te država. Inače, tijekom ljeta na šibenskom području bilo je oko 300 različitih događanja. Turistička zajednica se u brojnima pojavljuje kao organizator ili suoragnizator za što je iz svojeg budžeta ove godine izdvojila oko 700.000 kuna, a s 600.000 kuna, po javnom pozivu, podržali su razne manifestacije drugih organizatora.

-U Šibeniku se događa jedan izuzetno pozitivan trend što dokazuje i podatak da turističke agencije u obližnjim gradovima, poput Trogira, Splita ili Zadra, nude i sve više prodaju izlete za Šibenika. To prije pet ili šest godina nije bio slučaj, a sad se događa, što je još jedan dokaz da smo postali interesantan "igrač" na turističkom tržištu što nam je i bio cilj - privući što veći broj turista iz okolnih mjesta da dođu u Šibenik, vide našu staru gradsku jezgru, naše tvrđave i svu ostali ljepotu koju im ovaj grad nudi, na kraju će Karađole.
 

20. travanj 2024 02:15