StoryEditorOCM
ŠibenikGLAZBENA FEŠTA U STUDENOM

'Šansona' će napuniti 'Lisinski'

15. listopada 2017. - 17:30

Više nema dvojbi ni sumnji, jubilarna, 20. po redu "Dalmatinska šansona" imat će svoju reprizu 9. studenoga u kultnoj zagrebačkoj dvorani "Lisinski".

- Sretan sam, kako ne bih bio. Kao festival se u glavnom gradu Lijepe naše nismo pojavili još od desete obljetnice festivala, kad je koncert bio izuzetno uspješan i sjajno posjećen. Za novi odlazak u Zagreb najzaslužniji su, što kriti, dva gradonačelnika. Šibenski dr. Željko Burić, koji je naoružan svim mogućim i nemogućim diplomatskim sredstvima otišao u Zagreb, te zagrebački Milan Bandić, koji je naše, šibenske zahtjeve dočekao s puno razumijevanja. Imat ćemo ne samo besplatnu dvoranu, već i razglas i rasvjetu, što mi objektivno nismo mogli financijski pokriti. Samo dan poslije ja sam s umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcom krenuo prema Zagrebu, pa smo praktički finiširali dogovor dvojice gradonačelnika - zadovoljno nam je objašnjavao Branko Viljac, jedan od ravnatelja "Šansone".

 



Dobra vijest o gostovanju šibenskog festivala lake glazbe brzo je prostrujila šibenskim kalama, ali i među zagrebačkim Šibenčanima.

- Ne morate mi vjerovati, ali samo koji sat od objavljene informacije o "Šansoni" u "Lisinskom" krenule su telefonske rezervacije ulaznica. Zvali su ne samo nas, koji vodimo "Dalmatinsku šansonu", već i Šibensko kazalište. U projekt će se uključiti i Croatia records, i televizija, pa će prijenos koncerta s odgodom biti emitiran i na HRT-u. Do zagrebačkog koncerta HRT će dvaput emitirati i snimku stare večeri jubilarne "Šansone", pa će tako na najbolji način uputiti pozivnicu Šibenčanima i Dalmatincima uopće da dođu u "Lisinski" - najavljuje Viljac.



U programu zagrebačkog koncerta bit će, za razliku od stare večeri "Šansone", odabrane pjesme u minulih dvadeset godina. S novim potencijalnim hitovima kao što su Belanova "Zvijezda moga sna" ili "Sve je tvoje" sve popularnijih "Četiri tenora".

- Možda je Belanu ovog ljeta, makar nije to pokazao, bilo malo krivo što se nije dočepao nagrade na jubilarnom festivalu. No, on nam je nakon završetka festivala prijateljski poručio: "Opet će moja pjesma biti najizvođenija!" Mi smo prvi od hrvatskih festivala uveli nagradu za najbolje izvođenu pjesmu s prošlog festivala. To je, nema sumnje, i formula da se isprave neke nepravde u podijeli nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i publike, koje su neizbježne kad su u pitanju festivali lake glazbe. Nismo ni mi minulih godina bili imuni od toga, neovisno od stalno nazočne želje da budemo objektivni, pravedni.

A što da po tko zna koji put objašnjavam kako je Belan svojim uspješnicama postao svojevrsni zaštitni znak "Dalmatinske šansone", pa i na svojevrstan način i (polu)Šibenčanin - iskren je Viljac.

Spomen pjesama, koje su proslavile "Šansonu", a koje nisu dobile nagrade vratio nas je neizbježno na mali ljetni skandal, kad su umjesto šibenske "Masline" dalmatinski evergrin na staroj večeri izvele zadarske "Intrade".



- U Zagrebu će biti sve u redu. Obavio sam otvoreni, iskreni i razgovor s Brankom Bubicom, solistom "Masline" i legendom dalmatinskog klapskog pjevanja. Vjerujem da su nesporazumi iza nas, da će Maslina briljirati u "Lisinskom", kao i prije deset godina, kad je upravo skladbom "Da te mogu pismom zvati" okončan, deseti jubilarni koncert. "Maslina" će, pak, biti samo jedan od dvanaest šibenskih izvođača u zagrebačkoj dvorani. Zapjevat će Marko Škugor, Đani Stipaničev, Ivo Pattiera, Bonaca s Nerom Gojanović-Kljajić, Ivana Kovač, Zdravko Škender, Šime Bubica… Odabrano je 28 pjesama, koje će izvesti 22 izvođača. Jedva čekam koncert u "Lisinskom", a posla je, vjerujte mi, preko glave. Uz napomenu da računamo na punu suradnju Društva Šibenčana u Zagrebu - završio je Viljac.

20. travanj 2024 03:16