StoryEditorOCM
ŠibenikOdrživi turizam

S konferencije u Solarisu poručili kako je planski razvoj obalnog i pomorskog turizma jedini imeprativ

12. listopada 2017. - 18:56


Ovogodišnja 3. međunarodna znanstvena-stručna konferencija "Izazovi današnjice: Održivi obalni i pomorski turizma" održava se u Solarisu od četvrtka do subote, 14. listopada, a sudionici će raspravljati o održivom ekonomskom rastu i zapošljavanju te unaprjeđenju turističke ponude. 

Organizator konferencije je Veleučilište u Šibeniku, čiji je dekan Ivan Malenica istaknuo kako je u vrijeme masovnog turizma najveći izazov očuvanje zaštićenih obalnih i morskih područja. 



"Cilj ovogodišnje konferencije je da razmotrimo koje su prijetnje i koristi koje od razvoja turizma mogu imati priroda i zaštićena područja Republike Hrvatske. Turističke destinacije su preplavljene turistima i atrakcijama, stoga je imperativ plansko osmišljavanje razvoja obalnoga i pomorskog turizma na principima održivog razvoja, koji obuhvaća ekološku, ekonomsku i društvenu koheziju“, rekao je. 

Obalne zone karakterizira visoka koncentracija populacije i ekonomskih aktivnosti, što uzrokuje konflikte o načinu uporabe resursa, urbanizacije i ekološke degradacije, istaknuo je Malenica, dodajući kako Veleučilište organizira konferenciju upravo kako bi se kvalitetnim znanstvenim radom i kroz nove modele pokušala pronaći rješenja za te probleme. 

Naime, želja je organizatora da konferencijom povežu znanstvenike/istraživače i gospodarsku zajednicu kako bi zajedničkim snagama inaugurirali nove modele i spoznaje te promovirali rješavanje problema obalnog i pomorskog turizma kroz interdisciplinarni pristup. 

Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić vjeruje da će se na konferenciji istaknuti i važnost ostanka ljudi na osjetljivim područjima, posebno na otocima.

"Činjenica je da je od više od tisuću otoka tek njih 70-ak nastanjeno, a riječ je o vrlo malom broju stanovnika, koji je u opadanju. Problem su medicinska pomoć i školovanje, a sve te preduvjete treba osigurati kako bi stanovništvo ostalo i razvijalo održive grane turizma", rekao je Bašić. 



Gradonačelnik Šibenika Željko Burić podsjetio je da je Šibenik grad bogatoga povijesno-kulturnog naslijeđa, koji je do devedesetih godina bio industrijaliziran, a tek odnedavno doživljava turistički procvat.

"Šibenik je prošao teško razdoblje traženja samog sebe i rekao bih da je unazad nekoliko godina pronašao svoj put. Taj put je upravo tema ove konferencije, mi smo s Institutom za turizam napravili strategiju razvoja za grad Šibenik i u svakom trenutku znamo što želimo postići", rekao je te dodao da ne žele biti dionici loših priča koje se događaju u nekim našim turističkim područjima. 

Na konferenciji će u iduća tri dana o razvoju održivog turizma govoriti niz uglednih stručnjaka, a kroz četiri tematska područja - inovacije u turizmu, održivi turizam, pravno i poslovno okruženje u turizmu, promet i logistika u turizmu.

19. travanj 2024 15:08