Prvi EU novac Nakon uvrštavanja na UNESCO popis napravljen još jedan velik korak u obnovi tvrđave svetog Nikole – potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 2,6 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije

Prvi EU novac

U četvrtak je u prostorijama Vlade Republike Hrvatske svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“. Vrijednost Ugovora je 2,6 milijuna kuna koji će biti utrošeni na pripremu i izradu projektne dokumentacije. U ime Vlade Republike Hrvatske, Ugovor je potpisala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac.

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije današnji dan je označila novom stranicom u povijesti tvrđave svetog Nikole.
„Tvrđava svetog Nikole, baš kao i cjelokupno zaštićeno područje Kanal – luka u Šibeniku jedan je od najistaknutijih simbola nedovoljno iskorištenih razvojnih potencijala našeg kraja. Njezinu obnovu, zaštitu i održivo korištenje sanjaju sve generacije Šibenčana. Određeni pomaci napravljeni su kroz projekt Turističke valorizacija Kanala svetog Ante, ali sama tvrđava i dalje je stajala nezaštićena i neiskorištena. Potpisivanjem ugovora mogu slobodno reći da je pokrenut kotač obnove koji se više ne može zaustaviti. Istina, put do cjelovite obnove bit će jako dug i zahtjevan i trebat će još dosta vremena i sredstava. Kako se tvrđava nalazi u zaštićenom području prirode, te je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, svaka aktivnost provodit će se uz strogi nadzor konzervatora i biologa, uz prethodna istraživanja i odobrenja.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekta, prije svega Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU što je značajno pojednostavnilo natječajne procedure i prepoznalo vrijednost našeg projekta, te Šibensko – kninskoj županiji na čelu sa županom Goranom Paukom bez čije apsolutne podrške ne bismo mogli djelovati.“

Dodijeljena sredstva bit će utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanaciju Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do Tvrđave. Kako bi se tvrđava stavila u funkciju posjećivanja bit će izrađen i detaljan Plana upravljanja.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

POSNI ŽIVOT Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)

Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)
Nemaš pojma o matematici. Ne znaš dva više dva. A sutra kad dođen kod tebe u mesnicu kupit mesa, zbrojit ćeš bez...
Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)