StoryEditorOCM
ŠibenikNakon "slučaja Jamnjak"

Održan sastanak predstavnika Grada Šibenika i Policijske uprave na temu prevencije vandalizma: škole i vrtići bit će dodatno osvijetljeni, postavit će se video kamere i pojačati policijske ophodnje

21. rujna 2017. - 14:40

Prostor Dječjeg vrtića Mali Mihovil na Jamnjaku u Šibeniku dodatno će se osvijetliti i opremiti video kamerama, a područje oko te predškolske ustanove pojačano će nadzirati policijske ophodnje i zaposlenici gradskog komunalnog redarstva.  Zaključeno je to na sastanku predstavnika šibenske gradske uprave i Policijske uprave šibensko-kninske te dječjih vrtića Smilje i Šibenska maslina nakon nedavnog vandalskog čina na zgradi spomenute predškolske ustanove na Jamnjaku.



U noći sa nedjelje na ponedjeljak, naime, pucnjima iz zračne puške ili pogotkom kamenom oštećena su ulazna vrata na objektu što je uznemirilo zaposlenike vrtića i zabrinulo roditelje 70-ak djece koja pohađaju vrtićke programe. Roditelji predškolaca upozorili su i na slučajeve pronalaska boca i šprica oko vrtića koje su iza sebe ostavili neželjeni posjetitelji.


Osim tog vrtića, gradonačelnik Šibenika Željko Burić najavio je da će dodatna rasvjeta i video nadzor biti postavljeni i oko ostalih gradskih škola i vrtića te drugih ustanova koje su česte mete devastacije. Oko pojedinih prostora bit će podignute i zaštitne ograde.



- Grad Šibenik u posljednjem je razdoblju uložio znatna sredstva u nove projete i objekte, a svjedoci smo da su upravo oni na udaru devastacije. Bilježimo ih u mnogim gradskim kvartovima i četvrtima, od kupališta do dječjih igrališta. Iako nije riječ o nekim ekstremnim situacijama, te uvjetno kazano male nepodopštine mogu u konačnici imati tragične posljedice. Primjer je slučaj dječjeg vrtića na Jamnjaku. Na nama je, stoga, da djelujemo preventivno. Dogovorena je suradnja komunalnog redarstva Grada Šibenika sa Policijskom upravom i s tim programom ćemo nastaviti kroz slijedeću godinu-istaknuo je Burić.
Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić potvrdio je da će se policija maksimalno angažirati oko zaštite javne imovine. Policijske ophodnje bit će, kazao je, češće.



- Vidljivost policije će biti i te kako velika. Nastojat ćemo koordinirati zajedničke akcije sa komunalnim redarstvom grada, kao što smo to već radili sa prometnim redarstvom, također i kroz radne naloge policajaca u kritično vrijeme. Pri tom očekujemo pomoć lokalne zajednice kako bi potencijalne počinitelje onemogućili u vandalizmu. Na primjeru cestovnog prometa i požara pokazalo se da dok ne djelujemo pojačano - rezultata nema. Svjestan sam da će to biti dodatni napor za naše djelatnike, ali mi smo služba koja radi 365 dana 24 sata-zaključio je načelnik.

Dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, pak, najavio je edukativnu akciju koja će po vrtićima i osnovnim školama biti provedena u suradnji sa PU šibensko-kninskom i Turističkom zajednicom grada Šibenika.



- Primarni cilj akcije bit će edukacija djece o poštivanju javnog dobra. U njoj ćemo primjerice, osvještavati mališane da šaranje grafita po zidovima nije umjetnost, a da uništavanje javne imovine i opreme nije zabavno i smješno, nego da je to pojava koju valja osuditi jer je u pitanju imovina svih nas i obaveza nam je čuvati je i štititti-rekao je Rakić.

20. travanj 2024 10:57