StoryEditorOCM
ŠibenikMinistarstvo obrazovanja preporučilo

Ne putujte u Španjolsku! Hoće li 75 maturanata šibenske Ekonomske škole na ekskurziju u Barcelonu?

18. kolovoza 2017. - 20:25

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je školskim odborima odgodu svih maturalnih putovanja u Španjolsku u koju sljedeći tjedan planira otputovati više od 1500 hrvatskih učenika.
 
S obzirom na veliki broj upita medija i roditelja, ministrica Divjak preporučila je školskim odborima, budući da su oni zaduženi za donošenje konačne odluke, odgodu svih putovanja u Španjolsku, navodi se u priopćenju  Ministarstva znanosti i obrazovanja.


 
- U kontekstu terorističkih napada u Španjolskoj, a s obzirom da je sigurnost naših učenika na prvom mjestu, preporuka je školskim odborima da odgode maturalna putovanja koja se planiraju u sljedećih tjedan dana  - kazala je Divjak i navela kako je u stalnom kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova.

Kraj kolovoza i maturalna putovanja željno se iščekuju i među šibenskim srednjoškolcima. Većina njih, kako se doznaje, ipak na putuje u Barcelonu i Španjolsku. Najveći dio šibenskih maturanti krajem tjedna otputovat će na ekskurziju u Prag, a učenici Medicinske škole odlučili su se za Grčku.



-Gimnazijalci odlaze u Prag. Putuje oko 130 učenika. Ne bi trebalo biti panike, ali ova situacija svakako izaziva zabrinutost. Razgovarat ćemo o tomu – kazao je ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića Josip Paić.

Ipak 75 šibenskih maturanata u iduću subotu, 26. kolovoza trebalo bi otputovati u Barcelonu. Oni su učenici šibenske Ekonomske škole, a ravnatelj Igor Friedrich kaže kako ga nakon vijesti o napadu u Španjolskoj nitko od roditelja nije zvao niti se raspitivao što će biti s maturalnim putovanjem.

-U ponedjeljak ćemo imati sastanak. Razgovarat ćemo s roditeljima i razrednicima. Vidjet ćemo što oni kažu i što traže, a ovisno o tomu možda i u agenciji mogu ponuditi drugi angažman – rekao je Friederich.

Njegova kolegica iz Medicinske škole Aleksandra Acalin ne krije uznemirenost strašnim vijestima iz Španjolske.
-Ovo je grozna vijest za sve. Sigurnost djece mora biti na prvom mjestu, iako se svi oni jako raduju toj ekskurziji. Naši maturanti odavno ne biraju Barcelonu za putovanje, već su to ili Prag ili Grčka. Ove godine, nakon što je nekoliko prethodnih godina bio aktualan Prag, ponovo se ide u Grčku – kazala je Acalin.



Prag su odabrali i učenici Prometno-tehničke škole, a ravnatelj Zdravko Perak kaže kako krajem idućeg tjedna u galvni grad Češke putuje 65 maturanata.

I učenici Škole za obrtnička zanimanja idu u Prag idućeg tjedna. To je već tradicija te škole, kaže njihov ravnatelj Dražen Sekso, jer su aranžmani za Grčku i Španjolsku u pravilu skuplji, pa roditeljima više odgovora ekskurzija u Prag za što moraju izdvojiti oko 1.000 kuna manje.

 
 

25. travanj 2024 11:16