StoryEditorOCM
ŠibenikPOŽARI U OKLAJU, RAZVOĐU I PROMINI ZAPRIJETILI NASELJIMA; NA TEREN STIGAO I DRAGAN LOZANČIĆ, RAVNATELJ DUZUS-a:

Obrajene kuće u Sumanima, Škovrljima i Duvančićima, ako vatra noćas prijeđe vrh Promine bit će ugrožen i Drniš. Za žitelje Velušića osiguran privremeni smještaj u dječjem vrtiću u Drnišu

Piše Šibenski.hr
18. kolovoza 2017. - 01:20

NOVO,
23,00 sati

Javnosti se priopćenjem obratio i Stožer CZ kojeg prenosimo u cijelosti:
Večeras u 21 h u prostorijama Općine Promina održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, Grada Drniša i Općine Promina. Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području općine Promina i grada Drniša gdje je požar jednim dijelom ušao i širi se u pravcu sela Velušić.
Situacija je teška i u dosadašnjem tijeku požara obranjeni su zaseoci Sumani i Duvančići u mjestu Razvođe i dijelom u zaseocima Buhe u Velušiću. Trenutno je na terenu 40 domaćih vatrogasaca i DIP Zadar. Tijekom noći pristižu dodatne vatrogasne snage, stiže 40 vatrogasaca iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije. Sve ostale operativne snage u općini Promina, gradu Drnišu i Šibensko-kninskoj županiji podignute su u stanje pripravnosti. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika postoji mogućnost za evakuacijom dijela stanovništva sela Velušić za koje će biti osiguran privremeni smještaj u dječjem vrtiću u Drnišu. Osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu. Mole se građani na ugroženim područjima općine Promina i grada Drniša da prate upute nadležnih službi na terenu.



RANIJE
21,45 sati

'Našim gasiteljima koji se već danima bore s požarima stići će u što hitnijem roku pomoć s kontinenta, stotinjak ljudi, vatrogasaca kako bi noćas uspjeli zauzdati ovu vatrenu stihiju koja hara Prominom i Oklajem, a prijeti i Drnišu. To je zaključak Stožera kojeg smo okupili u Oklaju, a kojem su bili nazočni i rvantelja DUZUS-a, glavni vatrogasni zapovjednik RH, županijski vatrogasni zapovjednik, načelnici ugroženih gradova i općina s ovog područja. Pomoć će stići s područja Ličko – senjske, Primorsko – goranske županije, Koprivničko – križevačke, i Državne interventne postrojbe DIP Zadar.' - kazao nam je Goran Pauk, Šibensko – kninski župan nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje koji se u Oklaju sastao u 21 sat.

RANIJE
21,00 sati

Požar koji je u poslijepodnevcnim satima buknuo na području Oklaja i Razvođa šireći se brzo prema Promini zahvatio je u kratko vriojeme veliku površinu i zaprijetio kućama u naseljima. 'Bilo je kritično, branili smo kuće u zaseoku Sumani, Škovrlji i Duvančići, što smo uz pomoć kanadera – bilo ih je čak četiri na požarištu – i vatrogasaca i uspjeli obraniti.' - kazao nam je kasno navečer Tihomir Budanko, načelnik općine Promina dodajući kako je zbog promjene smjera vjetra, požar nakon povlačenja kanadera zbog mraka krenuo prema Velušiću.
' Ovdje su i glavni vatrogasni zapovjednik RH, i Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, okupio se cijeli stožer, kako bi se učinilo sve da se zaustavi širenje požara prema Lukaru i Čveljićima s jedne strane, a sdruge prema Lišpnjaku i Promini, odnosno da ne prijeđe tijekom noći preko vrha Promine i planinarskog doma k Badnju i Siveriću, a i Drnišu koji bi u tom slučaju bio ugrožen.' - kazao nam je Budanko ističući kako se pored vatrogasnihs snaga iz županije Šibensko – kninske u toms cilju angažiraju i protupožarne snage s kontinenta. U svalom slučaju, paklena noć čeka ne samo vatrogasce nego i sve žitelje ovog zagorskog dijela Šibensko – kninske županije.
Zbog požara u Razvođu za promet je nešto prije 21 sat zatvorena županijska cesta 6055 Oklaj – Drniš.
Oko sto vatrogasaca, kako nam je kazao Volimir Milošević, šibenski vatrogasni zapovjednik, bit će angažirano i tijekom noći na osigiranju rubnih dijelova požarišta prema Zatonu i Raslini. Na tom području nema otvorene vatre, ali treba cijelo požarište pokriti kako bi se, zbog blizine kuća izbjegla bilo kakva iznenađenja.


RANIJE
18,00 sati

Ni u četvrtak poslijepodne nema mira ni predaha za šibenske vatrogasce. 'Uspjeli smo ugasiti požare kod Žitnića i na području Sapinih Dica kod Rogoznice, uspijevamo držati pod kontrolom i Raslinu i Zaton, na kojima također ima probijanja vatrene linije, ali to promptno čim plane suzbijamo. No, istodobno nam se kasno poslijepodne otvorio novi vatreni front kod Oklaja i Razvođa., na kojem je trenutno situacija najkritičnija. Vatra se velikom brzinom širi prema Promini i na njezinom susuzbijanju angažirana čak četiri kanadera, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.' – kazao nam je Darko Dukić, županijski vatrogasni zaposvjednik. Ključno za obuzdavanje ovog požara bit će, prema njegovoj procjeni onih sat vremena od 19 sati, kada se očekuje slabljenje jakog zapadnog vjetra, pa do mraka, kada bi ga jake zračne snage vodenim bombama trebale primiriti i omogućiti zemaljskim snagama da ga tijekom noći drže pod kontrolom.

RANIJE
14,45 sati

Stiglo je novo priopćenje Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a kojeg prenosimo u cijelosti:
Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., cjelodnevno su angažirane na požarištima u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Koncentracija snaga rapoređuje se prema stanju na terenu i prioritetima
gašenja. Tako se trenutno na požarištu Zaton-Raslina nalaze četiri
Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802. U međuvremenu, brzom reakcijom dva Canadira uspjela su dva nova požara staviti pod nadzor gasitelja i to na lokaciji Sapin Dolac kod Primoštena i u Žitniću kod Drniša.
Dva Airtractora još uvijek djeluju na požarištu Svilaja. Potporu u gašenju požara Zaton-Raslina i danas pružaju pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 219 požara (77 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.


RANIJE:
11,52 sati


Od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića doznajemo da je situacija na opožarenom području, posebno kod naselja Zaton i Raslina, trenutno puno bolja nego što je bila jutros.

- U odnosu na jučerašnji dan mogao bih reći da je odlična. Vatreni krakovi koji su jučer išli prema ova dva mjesta su pod kontrolom zemljanih vatrogasnih snaga i vojske.

Kanaderi su napustile područje oko 11 sati, a ako bude bilo potrebno ponovi ćemo ih pozvati, rekao nam je prije nekoliko minuta Milošević.

Na prostoru zahvaćenom požarom a ono je – kaže Milošević – između 600 i 650 hektara trenutno je 80 vojnika i 60 vatrogasaca s područja Šibensko-kninke županije.


RANIJE:
11,11 sati


Stiglo je priopćenje Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a kojeg prenosimo u cijelosti:

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji.

Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji upućena dva Airtractora. Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 217 požara (75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.



RANIJE:
Besana je noć iza mještana Zatona i Rasline, a cijelu noć oka nije sklopilo ni dvjestotinjak gasitelja koji su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom koja ja opasno prijetila kućama. U pomoć vatrogasnim snagama na tlu oko 8 sati ujutro uključile su se zračne snage iz Zemunika, dva kanadera i dva air tractora koji su odmah počeli djelovati po požarištu.

- Prioritet nam je da udaljimo požar što dalje od kuća u Zatonu' – kazao nam je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, ističući kako je među vatrogascima i 82 pripadnika Hrvatske vojske i veliki broj mještana Zatona i Rasline koji su se dragovoljno uključili u branjenje svojih kuća od požara.

Situacioja je puno bolja nego štoi je bila jučer, no još je rano govoriti da je pod kontrolom. Puše jak istočni vjetar i to je okolnost koja nam ne ide na ruku – kazao je Dukić.

20. travanj 2024 14:40