StoryEditorOCM
ŠibenikZAMUĆENJA U 'VODOVODU'

Svakojaka čudesa u šibenskom gradskom poduzeću: Raspršeni milijuni, a direktoru novi, tajni mandat! Gradonačelnik Burić u čudu!

13. srpnja 2017. - 15:58

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali samo pod jednim uvjetom – da se financira novcima Romana Abramovića ili Silvija Berlusconija. Ali, kada se financira javnim novcima, uz jamstvo gradskog proračuna ili gradskih javnih poduzeća, poput "Vodovoda i odvodnje" kao što je to u Šibeniku slučaj, onda "balun" sa sporednog kolosijeka naglo izbija u prvi plan i postaje poprište žestokih političkih okršaja, svojevrsnih "izbora nakon izbora".

 

U klinču su, ponovno, kao i toliko puta dosad "najdraži neprijatelji"- Miho Mioč, posljednji preživjeli iz plejade šibenskih HDZ-ovaca iz devedesetih, i Stipe Petrina, enfant terrible ne samo primoštenske, nego i hrvatske političke scene. Svašta su njih dva prošla, izmjenjivali su međusobne uvrede i kaznene prijave, a posljednja je došla u najnezgodnije vrijeme – točno pred ovogodišnje lokalne izbore. Petrina je, naime, prijavio i Mioča i šibenskoga gradonačelnika Željka Burića, jer grad je većinski vlasnik "Vodovoda", zbog kupnje dionica "Jadranske banke" za čak pet milijuna kuna. No, ispalo je da to nije bila baš mudra poslovna odluka, na kojoj će "Vodovod" čak i zaraditi, kako je tvrdio gradonačelnik Burić, braneći sebe i svog stranačkog kolegu, nego je bilo bacanje novca niz vodu.



Jadranska banka u međuvremenu je "klekla", sanirana je na teret dioničara koji su ostali bez svojih uloga. No, Državno odvjetništvo tu je prijavu odbacilo, i to baš prije samih izbora, zadnjih dana travnja, ne nalazeći u tome elemente kaznenog djela, pa je Petrina najavio kako će ih goniti sam jer je u tom dioničarenju općina Primošten kao udjeličar, odnosno suvlasnik "Vodovoda"' pretrpjela financijsku štetu.

– U cijeloj ovoj priči suština je stvari, smije li se javnim novcem bez odobrenja vlasnika špekulirati na burzi. Kupnja dionica je tipično igranje na burzi, a u ovom slučaju igralo se novcem svih građana Šibensko-kninske županije. Ako se suficit od pet milijuna kuna i pojavio u "Vodovodu", mada to nije istina, onda se trebala smanjiti cijena vode, a ona se iz dana u dan povećava – tukao je tada po HDZ-u Stipe Petrina. Bila je to jedina slaba točka, jedina "Ahilova peta" kampanje koju je HDZ-ov gradonačelnik slavodobitno vodio tražeći novi, ponovljeni mandat. Mioč mu u tome nije olakšavao posao – javno se držao kao da se to njega ne tiče, nego je ostavio Burića samog da u javnosti "brani neobranjivo" pred Petrinom i kandidatkinjom za gradonačelnicu s njegove liste, spretnom pravnicom Iris Ukić-Kotarac.

 

Istu strategiju Mioč – a zašto bi je i mijenjao kad daje rezultat - primjenjuje i danas, kada je Petrina ponovno otvorio aferu, tražeći od Burića odgovore na pitanje - "Molim vas da mi potvrdite ili demantirate je li istinita i točna informacija da je "Vodovod i odvodnja", čiji ste vi većinski vlasnik i predsjednik Skupštine, ovršena za 1,2 milijuna kuna zbog kreditnog jamstva nogometnom klubu Šibenik? Ako jest, onda mi objasnite kako "Vodovod" može davati jamstva jednom sportskom klubu i jeste li vi to osobno odobrili? Ako je to točno, zašto se ovakvi aranžmani ne stavljaju na dnevni red Skupštine? I ako je točno, ja osobno kao načelnik općine Primošten ne želim da se na ovaj način pljačkaju moji građani i želim odgovor u najkraćem roku!' - izravan je kao i uvijek (bio) Petrina.

No, ovaj put, Burić nije Mioča uzeo u zaštitu, nego je od njega barem javno odmah "oprao ruke" - "Ista pitanja koja postavlja opozicija, zanimaju i mene i samo je pitanje što tko od nas želi čuti u odgovoru, jer ja priželjkujem da sve bude O.K., a opozicija ima svoje želje. Kako bilo, u ponedjeljak ću tražiti pisano očitovanje od direktora Mioča i tražiti od njega da mi decidirano odgovori sve o odnosima Vodovoda i HNK Šibenik, kluba koji ne može biti financiran od Grada niti je bio financiran od Grada. Na Skupštini poduzeća, decidirano, takvih zahtjeva nije bilo, niti bih ja kao gradonačelnik tražio takvo što - kazao je gradonačelnik Burić.



No, misterij je djelomično objasnio – ili barem pokušao - direktor HNK Šibenik Novica Ljubičić, kada već iz "Vodovoda" nije bilo ni slova ni o slovu glasa, ni u ponedjeljak ni neki drugi dan.
– Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Gradsko vijeće je donijelo odluku o jamstvu Grada na kredit za HNK Šibenik u iznosu od 5,8 milijuna kuna. Klub to nije mogao vraćati, pa su sklopljena dva ugovora: jedan između kluba i Grada Šibenika na 4,6 milijuna kuna, a drugi između kluba i "Vodovoda" na 1,2 milijuna kuna. I to je sve. Grad i "Vodovod" su preuzeli kreditne obveze HNK Šibenik, s tim da će se naplatiti s 30 posto od transfera igrača i od prodaje ulaznica. Već sad ima igrača za prodaju – kazao je Ljubičić. Istina, bilo je to prije nego je u javnosti objavljeno kako je prva ekipa HNK skoro pa bojkotirala početak priprema zbog nesiplaćenih dviju plaća – račun kluba je u blokadi od 20. lipnja.

 

Iako je cijela priča krenula iz Primoštena, bolji poznavatelji prilika u lokalnoj politici mišljenja su kako joj se raduju i Miočevi protivnici iz HDZ-a - a brojniji su nego oni koji ga podupiru. I došla im je u pravi tren, kao naručena da ga se riješe, jednom za svagda – sada kada Mioču istječe četverogodišnji mandat, na koji je imenovan 18. srpnja 2013. godine. Nerijetki su bili i oni koji su smatrali kako je cijela priča i krenula u tom smjeru samo da se Mioča onemogući u nakani da dobije još jedan direktorski mandat – dogodine ionako stječe godine starosti da ide u penziju, s navršenih 65 godina. Tim prije što je, ako je vjerovati upućenima, lova s posebnog računa na kojem je bila uplaćena kao jamstvo u Erste banci, skinuta još 2. svibnja, netom prije izbora. Da je tada objavljen, ovaj je podatak mogao nanijeti ozbiljnu izbornu štetu HDZ-u i možda promijeniti njihov ishod.

Ovako, kako je krenuo u optjecaj nakon izbora, mogao je nanijeti štetu samo Mioču.
No, uvid u sudski registar otkriva da je Miho Mioč negdje usred već postojećeg mandata – ili nakon otprilike dvije i pol godine – 21. prosinca 2015. godine odlukom Nadzornog odbora imenovan na (novi) mandat od pet godina. Koji mu istječe 21. prosinca 2020. godine.

 

Tada će Mioč, koji je rođen u svibnju 1953. godine već biti u 68. godini života, kao da je kakav neophodan kadar, poput liječnika ili akademik. S mandatom koji će mu – ako se ne računa ostavka od jedan dan, koju je prema podacima s Trgovačkog suda podnio, istina, dana kada je i imenovan - trajati skoro 7,5 godina.

Kako je to moguće? - pitamo Branku Badžim, predsjednicu Nadzornog odbora tvrtke, s obzirom na to da je taj podatak javnosti - koja vrlo pažljivo prati izmjene na direktorskim mjestima i manje zanimljivih tvrtki od "Vodovoda" – dosad bio potpuno nepoznat. Je li bio raspisan natječaj? Zašto je Mioč podnosio ostavku? S kojim obrazloženjem, kada je isti dan kada je podnio ostavku, imenovan na istu dužnost? No, predsjednica NO-a kazala nam je kako nam odgovore na ta pitanja ne može dati telefonom, već je tražila da joj ih uputimo pismeno, što smo u utorak nešto prije 13 sati i učinili poslavši ih na e-mail.

No, u daljnjim se razgovorima s njom ispostavilo da ona na njih ne može tako brzo odgovoriti ni pismeno, opravdavajući se kako ona mora s pitanjima, a i odgovorima upoznati sve članove NO-a. Na pitanje kada bi to moglo biti kazala nam je – "Ja se nadam da bi to moglo biti u tijeku sutrašnjeg dana" (srijeda). Isti nam je odgovor ponovila kada smo je zbog rokova izlaženja Šibenskog lista pitali je li to do kraja radnoga vremena ili do ponoći? Predsjednica NO-a "Vodovoda i odvodnje" – inače pravnica zaposlena u Jadranskoj banci - kazala nam je da naši rokovi nju ne obvezuju, nego samo nas. Nema nam dakle druge nego da njezin odgovor, kojeg smo pokušali, a nismo uspjeli dobiti objavimo u - idućem broju Šibenskog lista.

 



Možda će bolje sreće od nas biti šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, kad bude tražio informacije od svojeg NO-a. Naime, ni on nema nikakvu informaciju o tome da je Miho Mioč bio izabran na novi, petogodišnji mandat koji mu istječe u prosincu 2020. godine.

- To je prvo što čujem, no unatoč tome, budite sigurni da će, ne samo Mioč, nego svi oni koji su izabrani na natječajima, kao direktori, pročelnici, voditelji po ispunjavanju starosnih uvjeta ići u mirovinu. Izuzev onih koji su izabrani na izborima - kazao nam je Burić, ustrajući kako o Miočevu slučaju nema nikakvu informaciju niti su ga članovi NO-a o tome izvijestili.

- Ono što ja znam, to je da je održana jedna jedina skupština, ona prva iz 2013., na kojoj je kao moj opunomoćenik bila tajnica grada, pravnica, jer to su stručna pitanja koja zahtijevaju i stručne ljude. Ponavljam, kakvu god odluku da su donijeli na Nadzornom odboru, ja o njoj ne znam ništa! - kazao nam je gradonačelnik.

Pa kako je moguće da nekom direktoru mandat traje sedam i pol godina, od 2013. godine? Hoćete li to provjeriti, zatražiti objašnjenje?
- Pa naravno da nije moguće i naravno da ću provjeriti i vidjeti što je, o čemu se tu radi - kazao nam je dr. Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, koji u Skupštini društva "Vodovod i odvodnja" od 17 članova ima većinu, pa i bira većinu - pet od devet članova Nadzornog odbora.

25. travanj 2024 17:51