StoryEditorOCM
ŠibenikCijene lete u nebo

Kvadrat stana 1400, a kuće 1200 eura! Najtraženije su i najskuplje nekretnine u povijesnoj gradskoj jezgri, a potom stambeni kvadrati na Baldekinu

7. srpnja 2017. - 16:47

Turistički uzlet i sve ljepša medijska slika, čini se, donose svoje: Šibenik i županija u ovoj godini bilježe značajan rast cijena nekretnina. U lipnju su tako cijene četvornog metra u Šibensko-kninskoj županiji porasle za čak 4,32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čime se ova županija svrstala uz bok najatraktivnijoj i najtraženijoj - Istarskoj županiji.

Prema istraživanjima koje već godinama provodi jedan hrvatski portal, cijena metra četvornog u županiji u prosjeku je iznosila 1680 eura, za razliku od lanjske godine kad je prosječno bila gotovo 70 eura manja - 1611 eura.



Također, Grad Šibenik našao se među osam gradova u Hrvatskoj u kojima su porasle cijene nekretnina. U lipnju su one bile za 4,38 posto više negoli prošle godine. Najskuplji stambeni kvadrati i dalje se prodaju u Dubrovniku, i to ove godine za 12 posto više nego lani. Na drugom mjestu je Split, gdje su cijene porasle za šest posto.

Metar četvorni u Šibeniku u lipnju se prodavao za prosječno 1295, eura što je gotovo 55 eura više nego prošle godine. Veće zanimanje vlada za kupnju stanova nego kuća, pa su stoga i četvorni metri stanova, prije svega u zgradama, skuplji.
Prosječna cijena za stanove iznosi 1393 eura, dok se kvadrat kuće može kupiti i za 1191 euro.

Na cijenu, naravno, utječe i stanje u kojem se nalazi nekretnina, odnosno njezina uređenost i opremljenost, je li riječ o starijem ili novom zdanju, obiteljskoj kući ili zgradi… Važnu ulogu ima i lokacija, pa su i dalje najtraženije, a time i najskuplje nekretnine u povijesnoj gradskoj jezgri. Premda, u tom je dijelu grada još uvijek moguće naći i nekretnine koje se prodaju za manje od tisuću eura po metru četvornom, ali je u tom slučaju potrebno puno uložiti za obnovu i uređenje. Među najtraženijima su i stambeni kvadrati u gradskoj četvrti Baldekin.

24. travanj 2024 16:07