StoryEditorOCM
ŠibenikMatija Bumbak

On je specijalist za europske projekte: Njegova deveteročlana ekipa izvukla je 200 milijuna kuna iz europskih fondova!

16. lipnja 2017. - 12:28

Dvjesto milijuna kuna, ili otprilike još jedan proračun Grada Šibenika pretočen u europske projekte u zadnje četiri godine, unijela je u svoj grad deveteročlana ekipa gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Sve zamisli od strateškog značenja za grad koji se otrgnuo letargiji i surfa na investicijskome valu ne samo u turizmu, nego i na nizu projekata nižega ranga, no važnih za prosperitetni Šibenik, potekle su i pripremljene su u nevelikim uredima ovoga odjela tijesno povezanoga s ostalim gradskim službama.
Tu i uredski namještaj odudara od uobičajene konfekcije, otkrivajući na prvi pogled kreativnu energiju ove ekipe mladih visokoobrazovanih stručnjaka. Pripadaju samome vrhu specijalista za europske projekte u zemlji, na istome mjestu gdje je, po povlačenju novca iz europskih fondova i Šibenik.

 

Ovdje se njeguje izvrsnost, a podobnost po stranačkim ili bilo kakvim drugim kriterijima izvan stručnosti i drugih kvaliteta, poput sposobnosti donošenja samostalnih odluka unutar timskog povezivanja, jednostavno ne prolazi.
– Nema tu tajne, dobrodošao je svatko tko može odgovoriti ozbiljnim zahtjevima isto takvog posla – govori pročelnik Matija Bumbak, diplomirani ekonomist. Kaže da im je zadnji njihov projekt "Trokut" svima usred srca, najviše zbog velikog potencijala za nove poslovne i tehnološke vidike mladim Šibenčanima.

– Imat će od koga i učiti, jer je centar "Trokut" zamišljen da u Šibenik privuče startupovce iz cijelog svijeta, čija propulzivna aktivnost utemeljena na novim tehnologijama baca pozitivno svjetlo na poduzetništvo, u nas pretežito obilježeno tamnim tonovima tajkunstva. To bi trebao biti dom digitalne tehnologije i start-up poduzetništva, središnje mjesto pravodobnog upoznavanja mlađeg naraštaja Šibenčana s tehnologijom koja danas pokreće svijet.
– Vrijedni i talentirani ljudi su nam prioritet, jer jedino s njima kao grad možemo preživjeti loše demografske trendove. Preživjeti i, naravno, napredovati – iznosi Bumbak.

 

Stoga njegov odjel, s dosta slobode i povjerenja koje uživa od gradonačelnika Željka Burića i njegova prvog zamjenika Danijela Milete, izabire natječaje za najbolje projekte, koji se poput elemenata kakve slagalice uklapaju u utvrđenu viziju Šibenika kao grada ravnomjernog razvoja, u kojem turizam ne prevladava, a značajno mjesto ima visoko školstvo i suradnja s kvalitetnim, kreativnim ljudima u svim oblastima.

S ponosom govori o još malo pa dovršenom, u Hrvatskoj pionirskom projektu intermodalnog povezivanja šibenskih otoka brodovima na električni, ekološki pogon, objeručke prihvaćenom u Ministarstvu pomorstva. Flotu i opremu platit će europski fondovi, a održavat će se državnim subvencijama u sadašnjim iznosima.
– Nema preporoda šibenskih otoka bez učestalih brodskih linija, kao u svakom gradskom prijevozu. Imat ćemo puno bolje za isti novac – u najkraćim crtama objašnjava Bumbak. Njegov entuzijastični tim odabrao je Šibenik za život svojih obitelji i zato ga žele učiniti što boljim sebi i sugrađima.
– Sanjamo dan kada više nećemo biti potrebni. Zato što će to značiti da je Šibenik postao razvijen po europskim standardima. Nitko sretniji od nas!
 


Centar 'Trokut' zamišljen je da u Šibenik privuče startupovce iz cijelog svijeta, čija aktivnost utemeljena na novim tehnologijama baca pozitivno svjetlo na poduzetništvo, u nas pretežito obilježeno tamnim tonovima tajkunstva

18. travanj 2024 05:17