StoryEditorOCM
OstaloMUKE PO PILIŽOTI

I nadarena Šibenčanka Nevena Petra živi tužnu hrvatsku priču: Uzalud mi diplome, ne daju mi posao (FOTO)

17. lipnja 2017. - 20:05

Nije lako biti umjetnica željna afirmacije u malom gradu kakav je Šibenik. No, za akademsku slikaricu Nevenu Petru Piližotu, s ukupno 20-ak samostalnih i skupnih izložaba iza sebe, koja se prije šest godina, nakon studija u Zagrebu, vratila u rodni grad s dvjema diplomama, mala šibenska sredina veliki je izazov.

Iako je uz završeni studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (2011.) godinu dana kasnije diplomirala i na Pravnom fakultetu, a tijekom studiranja dobila je i Rektorovu nagradu te stipendiju Nacionalne zaklade za nadarene studente, Nevena Petra još je uvijek nezaposlena.

- Naravno da je svakom mladom čovjeku važno imati posao za koji se školovao. Ja ne mogu naći nikakav, a kamoli da biram. Javila sam se na više od 50 raznih natječaja u Šibeniku i našoj, ali i susjednim županijama. Sve je bilo bezuspješno, jedino sam prije dvije godine uspjela u šibenskoj policiji odraditi godinu dana stručnog osposobljavanja, a nakon toga opet ništa - govori mlada šibenska magistra slikarstva i prava.

Svjesna je poražavajuće činjenice da sudbinu dijeli s cijelom vojskom nezaposlenih mladih u Hrvatskoj.
- U životu sam naučila predano raditi i truditi se ostvariti maksimalne rezultate. Zato mislim da ova situacija više govori o sustavu nego o meni. Ali nema predaje i odustajanja! Nastavljam raditi na sebi i svojoj umjetnosti - kaže Nevena Petra.

Stoga ni optimizam u njezinu slučaju nema alternativu.
- Da sam drugačije mislila, ne bih ni uspjela završiti dva fakulteta!
Nakon što je prošle godine, priključujući se obilježavanju 950. godine prvog spomena Šibenika, u Muzeju grada Šibenika izložila svoj Crobject referirajući se na jedan od simbola avangardne umjetnosti "Šalicu u krznu" Meret Opperheim, Piližota je prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu imala u veljači u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". Izložila je tada seriju crteža pod nazivom "Tuđa koža", a inspiraciju je pronašla u poeziji slavne Vesne Parun. Nastavak tog ciklusa radova u kombiniranoj tehnici olovke i novinskog papira predstavljen i u Zagrebu na izložbi "Pantomima istine", koja je do kraja lipnja otvorena u Knjižnici "Novi Zagreb".

- Vesna Parun je bila i ostala heroina hrvatskog pjesništva, a problemi na koje je nailazila u životu nisu je omeli da postane još veća. Ona je inspiracija svima nama da bez obzira na uvjete u kojima čovjek raste i cvate, da uvijek postoji način na koji je moguće isplivati i izgraditi sebe. U životu uvijek postoje neke prepreke, uvijek ima neko "ali"… Ništa nije savršeno, ničiji život, pa tako ni Vesne Parun. Ali ona je uvijek pobjeđivala, tako da njezinu aktualnost možemo osjetiti i danas, bez obzira čitamo li njezine pjesme iz 50-ih, 60-ih, 70-ih…

Piližota za ovo ljeto priprema i treću izložbu iz ciklusa posvećenog Vesni Parun. Ovaj je put, umjesto olovke i papira, kao tehniku i materijal odabrala ulje na medijapanu. Paralelno s tim nastaje i projekt "Dnevnik", a riječ je opet o crtežima u kojima se bavi portretima, pejzažima i animalizmom. Uporna i optimistična, vjeruje u bolje i priliku koju je spremna prihvatiti čim se ukaže!

20. travanj 2024 11:18