StoryEditorOCM
ZanimljivostiNova turistička atrakcija

Mačke iz Zagrebačke očarale Japance

5. lipnja 2017. - 19:28


Brigitte i Ulrike, neobična su imena za dvije obične mačke, europske uličarke sa šibenske Gorice iz Zagrebačke ulice. No, kako je život tih maca, dvogodišnje žuto-bijele mame Brigitte i njezine sivo-žuto-bijele kćeri Ulrike daleko od običnog, red je da se to vidi i po njihovim imenima!
Jer, mačke iz Zagrebačke, šibenska su turistička atrakcija i nema onoga tko na na putu prema Tvrđavi sv. Mihovila ne zastane kod studija grafičkog dizajnera Ante Filipovića Grčića i ne napravi barem koju fotografiju ili selfie s njima. A prizori su svakog dana gotovo isti! Brigitte i Ulrike leže u fotelji ispred susjedne galerije "Juraj Dalmatinac" koju "ukradu" čim se iz nje ustane prodavačica i uđe u galeriju ili se obje uguraju u neveliku kutiju sa suvenirima postavljenu na ulazu u galeriju. Zatim, Brigitte i Ulrike izvaljene posred ulice ili, što turiste najviše očarava, leže na prozorskoj dasci grafičkog studija koji je prošle jeseni Brigitte odabrala za dom svoje mačje obitelji. Naravno, bez znanja i suglasnosti Ante Filipovića Grčića.



- Bilo je to krajem rujna prošle godine. Mama, Brigitte, ušla je u studio preko noći kroz prozor koji uvijek držim poluotvorenim. Bila je skotna i unutra je zapravo ušla da se omaci. Zavukla se u dio studija koji služi kao malo skladište i sakrila iza kutija. S mačićima je tu vjerojatno bila dva tjedna, a ja nisam imao pojma. A onda je jednog dan izišla. Imao sam sastanak s klijenticom iz Zadra i ona me u jednom trenu kaže „Imaš macu?“. Ne, kažem, imam psa, a onda sam shvatio zašto me to pita. Odgurnuli smo sve kutije iz skladišta i pronašli četiri mačića. Još nisu bili ni progledali – govori Filipović Grčić i otkiva kako je za neobična imena njegovih maca, a i ostalih u leglu koji su, nakon što su prestali sisati sretno udomljeni u Danilu Kraljicama, Zlarinu i na Šubićevcu, "kriva" upravo Zadranka. Mačiće je, a bile su tri ženkice i jedan macan, uz Ulrike, nazvala još Meinhof, Andreas i Baader.



Asocijacija je jasna, domeće Ante. No, sličnost njegovih mačjih kraljica s grupom Andreasa Badeera i Ulrike Meinhof, najutjecajnijom njemačkom ljevičarskom organizacijom koja je od 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća u borbi protiv kapitalizma izvela niz terorističkih akcija, ipak počinje i završava samo na imenima. Naravno, ako se zaboravi čin mačjeg "nasilnog" useljavanja u Antin poslovni prostor! I okupacije istoga. Jer, četiri su radoznala mačića upravo tu počela istraživati svijet i otimati Antino radno vrijeme pentrajući se po njegovim nogama, rukama pa čak i glavi!



- Brigitte i Ulrike uvijek mogu ući i izići kada hoće. One su i gradske mačke, ali radijus njihova kretanja je stotinjak metara od studija. Malo se spuste do Male lože posjete galeriju Deni Design i Turističku zajednicu. Svi ih znaju i dobro reagiraju na njih. Mala je umiljata, a mama malo divlja!
Divlja i neustrašiva, čak i kada je pseći rod u pitanju. Pinč Rambo akademskog kipara Ale Guberine koji u susjedstvu također ima galeriju, dobro je na svojoj njušci iskusio oštrinu Brigittinih kandži kada se svojedobno previše približio njezinu leglu.
Od lutalice do dame s ogrlicom, Brigitte i njezina Ulrike danas mame uzdahe i izljeve nježnosti brojnih turista. Najviše Japanca.
- Oni se najviše oduševe. Po svakoj grupi koja prođe padne i do 20 snimki i selfieja. U početku mi je bilo zanimljivo pratiti reakcije turista. Vodiči bi im govorili nešto o gradu, a njima valjda već bude pun kufer portala i zvonika! Zanimljiv im je život u gradu, pa tako i ovaj mačji!
 

19. travanj 2024 05:31