StoryEditorOCM
ŠibenikPara puna vreća

Za obnovu dječjeg vrtića Vidici i osnovne škole Juraj Šižgorić odobrena 3,4 milijuna kuna - još se čekaju tri milijuna!

Piše Šibenski.hr
2. lipnja 2017. - 16:46

Grad Šibenik je pripremio projekt energetske obnove centralnog dječjeg vrtića Vidici i osnovne škole Juraj Šižgorić i početkom godine prijavio ih na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'. Ministarstvo je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje oba projekta s ukupno 3.421.924 kune s tim da je obnova dječjeg vrtića Vidici procijenjena na 6,3 milijuna kuna, a osnovne škole Juraj Šižgorić na 4,6 milijuna kuna.

'Ovo su dva u nizu projekata energetske učinkovitosti za koje smo dobili bespovratna sredstva FZOEU-a ili mjerodavnih ministarstava. Podsjećam da smo u zadnje 4 godine osvojili 851 tisuću kuna za dječji vrtić Kućica na Baldekinu, 900 tisuća kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, zatim 1,4 milijun kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524 tisuće kuna za obnovu sportskog objekta Miminac, te 200 tisuća kuna za učinkovitiju rasvjetu u osnovnoj školi Jurja Dalmatinca. Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali bespovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva.', kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Objekt vrtića je kompleksan i sastoji se iz 3 dilatacije u više kubusa, katnosti suterena, prizemlja i 2 kata, ukupne građevinske površine 2410 m2. U suterenu zgrade su kotlovnica, kuhinja, skladišta i pomoćni prostori. Ostale etaže sadrže vrtićke grupe sa svim potrebnim popratnim sadržajima, prostorijama za upravu i administraciju. U 30 godišnjem vijeku trajanja u održavanje zgrade uloženo je vrlo malo. Ondašnja tehnologija i starost, te vrlo malo ulaganje u održavanje, učinili su zgradu derutnom pa i neadekvatnom današnjim potrebama i normama. Vanjska stolarija je aluminijska bez prekida termičkog mosta s ostakljenjem iz jednostrukog stakla. Podovi na tlu nedovoljno su izolirani, a horizontalna hidroizolacija je izgubila svojstva te su podovi počeli vlažiti uslijed kapilarne vlage. Ta pojava izazvala je bubrenje i dizanje parketa. Podovi i slivnici neprohodnih i prohodnih terasa su dotrajali pa je vlaga probila na plafonima i vertikalama slivnika. Današnje grijanje zgrade je preko centralne kotlovnice na lako loživo ulje i lijevano-željeznih radijatora. Priprema tople sanitarne vode i vode za potrebe kuhinje također je preko centralnog kotla. Sadašnje potrebe hlađenja djelomično su riješene preko klima uređaja. Zbog svega toga je objekt svrstan u energetski razred C, a cjelokupnom obnovom bi bio podignut u razred A.

'Paralelno s ispunjenjem zakonske obveze i razdvajanjem gradskih vrtića u dvije ustanove, krenuli smo u izgradnju i obnovu vrtićkih objekata. Izgradili smo potpuno novi dječji vrtić Smilje na Jamnjaku, zatvorili neuvjetni vrtić Varoš, promijenili krov na vrtiću Šibenski tići, obnovili vrtić Kućicu na Baldekinu, riješili imovinsko-pravna pitanja za rekonstrukciju vrtića Ljubica u Crnici i za njega ishodovali lokacijsku dozvolu, pomogli otvaranje novog vrtića Žižula u Njivicama, itd. Kao što vidite, nema odmora.', zaključio je Danijel Mileta.

Osnovna škola Jurja Šižgorića izgrađena je 1973., sastoji se od suterena, prizemlja i kata, a ukupne je građevinske bruto površine 4074,5 m2. U školi je zaposleno 47 djelatnika i ima 341 učenika. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov, zamjenu stare stolarije novom u PVC-u, zamjenu postojećeg sustava grijanja na lož ulje s grijanjem na plinski kotao, postavljanje sunčanih kolektora na krov za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode i zamjenu rasvjetnih tijela učinkovitijima. Projektiranom investicijom škola bi iz energetskog razreda C prešla u A+, ali i dobila potpuno novi vizualni identitet.

Sljedeći korak Grada Šibenika je prijava oba objekta na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU gdje postoji mogućnost dobivanja još 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu.





 

19. travanj 2024 15:17