StoryEditorOCM
ŠibenikDOM ZA POTREBITE

Udruga "Kamenčići" uselila se u prizemlje nekadašnje upravne zgrade TEF-a: Hvala Maksimu Mrvici i drugim dobrotvorima (FOTO)

Piše Katarina Rudan
28. svibnja 2017. - 15:58

Prije mjesec dana županijska Udruga "Kamenčići" sa sjedištem u Šibeniku, koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama i najtežim oblicima invaliditeta, uselila se u prizemlje nekadašnje upravne zgrade TEF-a u Crnici. Bolje reći useljava se, jer još ima posla, ali i planova kako prilagoditi prostor koji je prije koristila županijska Javna ustanova Razvojna agencija. Prostor, koji je "Kamenčićima" ustupljen na rok od pet godina, obuhvaća oko stotinu četvornih metara, a sastoji od konferencijske dvorane, sanitarnog čvora i ulaznog prostora. Ugovor s Gradom Šibenikom potpisan je krajem 2015. godine, ali se zbog nedostatka sredstava za uređenje prostora i niza problema na koji se naišlo kod rješavanja pitanja vodovodnih i elektroinstalacija sve skupa odužilo.

 

– Bilo je i vlage koju je trebalo sanirati, popraviti instalacije i odvojiti mjerila, urediti sanitani čvor i prilagoditi ga invalidnim osobama, te u dijelu ulaznog prostora napraviti malu kuhinju. Zahvaljujući našem Maksimu Mrvici, koji je održao humanitarni koncert u Šibeniku i prihod od ulaznica namijenio našoj udruzi za uređenje prostora, prikupljeno je oko 40.000 kuna. Također, u pomoć su priskočili i naši stalni donatori koji ne žele da im se imena ističu u javnosti. Međutim, troškovnik je pokazao da nemamo dovoljno za sve što smo željeli. Na primjer, za nove zatvore jer su postojeći bili u derutnom stanju – govori predsjednica Udruge Sonja Ninić-Ševo. Bili su suočeni s još jednim problemom – izvođačem radova.

– Vjerovali ili ne, nismo uspjeli pronaći meštre koji bi opiturali prostorije, sredili sanitarni čvor i izveli ostale nužne radove, jer su svi bili puni posla. Jedan od njih je čak dao donaciju od 1500 kuna ispričavajući se što nam ne može radom pomoći jer je prezauzet. Nije bilo druge nego zasukati rukave i osloniti se na našeg Ivu, volontera i člana Udruge, koji je praktički sam obojio zatvore i zidove. Morali smo kupiti sve za sanitarni čvor i platiti keramičara, i to se sve odužilo – kaže Ninić-Ševo, te dodaje da još moraju kompletirati kuhinju, uvesti telefonsku liniju i internet te nabaviti kompjutore.

 

Budući da imaju sprave za vježbanje, dio konferencijske dvorane namjeravaju pregradom odvojiti za tu namjenu, a ostali dio za dnevne aktivnosti. Inače, Udruga ima 46 korisnika, od kojih je 26 u programu. Neki od članova su u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac i Roman obitelji. Dio njih dolazi u prostor udruge, a s deset korisnika u invalidskim kolicima radi se u njihovim kućama.

– Dodjelom ovog prostora za rad, posebno smo mislili na te osobe jer neke preduvjete već imamo. U naš kombi smo stavili rampu, preko jednog projekta smo dobili gusjeničara za kretanje po stubištu, ulaz u zgradu je prilagođen i, koliko njihovo zdravstveno stanje bude dopuštalo, nema razloga da ih ne dovedemo u naš prostor – kaže Ninić-Ševo.

Udruga trenutačno zapošljava 21 osobu na različitim programima koji se financiraju iz državnog proračuna ili Europskog socijalnog programa. Među njima je šestero asistenata u nastavi koji rade dok traje školska godina, a drugi važan projekt je "Osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjima i njihovim obiteljima na području Šibensko-kninske županije".

 

U ožujku ove godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je 2. Odluku o financiranju za grupu projekata koji su uspješno prošli sve faze procesa dodjele u okviru otvorenog trajnog poziva "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom" u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. – 2020. koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Na popisu projekata za koje je Ministarstvo odobrilo financiranje je i projekt osobne asistencije Udruge "Kamenčići" i njime je predviđeno pružanje potpore za deset osoba.
– Zapošljavanjem osobnih asistenata olakšava se teret skrbljenja članovima njihovih obitelji. Devetero osobnih asistenata smo zaposlili, a jednog još tražimo i mogu reći da je vrlo teško pronaći ljude koji su spremni raditi ovaj posao – kaže Sonja Ninić-Ševo.

Ukupna vrijednost novog projekta, koji financira Europski socijalni fond, jest 1.429.366,34 kune, a razdoblje provedbe je od 1. travnja 2017. do 1. travnja 2019. godine.

18. travanj 2024 11:38