StoryEditorOCM
ŠibenikLIKOVNJAČKA MALA DRUŽBA

Završen dvogodišnji projekt učenika OŠ Petra Krešimira IV: Vrijedna djeca složila mozaik od 17.800 komadića pločica (FOTO)

Piše Katarina Rudan
26. svibnja 2017. - 12:09


Radovi na mozaiku na pročelju školske pozornice dužine sedam i pol i visine šest metara, na koji pogled leti čim se uđe u zgradu Osnovne škole Petra Krešimira IV., privedeni su kraju. Na zidu iznad pozornice mozaik čini ornament sa šibenske kape, a sa strane i ispod su morski motivi.

U izradi je sudjelovalo više od dvadesetero djece u dobi od 10 do 14 godina. Djelo je to vrijednih učeničkih ruku, grupe "likovnjaka" koje su počeli raditi u lipnju 2015. godine.



Nastao je kao dio projekta estetskog uređenja škole, a plan je bio da se dovrši do dolaska gostiju iz partnerskih škola, s kojima sudjeluju u programu Erasmus+, transnacionalnom projektu "Hands in Hands" koji su stigli 22.  i ostaju do 29. svibnja. U goste im je došlo oko trideset učenika i nastavnika iz Rumunjske, Poljske, Njemačke, Turske i Portugala.

A koliko radnih sati je utrošeno u izradu mozaika? Ne znaju reći, ali znaju da su oboružani strpljenjem, voljom i podrškom svojeg profesora likovne kulture Antonija Paškova te nastavnika koji su ih puštali sa satova da mogu raditi na mozaiku, danas jako sretni i ponosni.

Papirnate skice

- Kad je profesor pitao nas "likovnjake", koji smo dobri u likovnom, želimo li raditi mozaik, odmah smo pristali. Prvo smo razbijali pločice na male komadiće, od prozirnog papira napravljene su skice, upisani brojevi gdje koji komadić pločice – recimo za ribu - dolazi i po toj šabloni smo ih lijepili na zid - pojasnila nam je proceduru Iva Kulušić, učenica 8.a razreda. Hana Samardžić, učenica 8.c, dodaje da sve skupa izgleda malo komplicirano kad se priča o procesu rada, ali u praksi je to - kad su "uhvatili ruku" - išlo bez problema.



- To je naš zajednički rad koji ostaje iza nas, stajat će tu godinama i zato smo posebno sretni - rekli su nam osmaši koji završavaju svoj projekt, uskoro napuštaju osnovnu školu i na jesen su srednjoškolci.

- Jako sam ponosan na moje učenike "likovnjake" jer su svojim velikim trudom i radom uspjeli sve zadiviti i napraviti nešto veličanstveno i trajno. U izradi mozaika sudjelovalo je više od dvadesetero djece u dobi od 10 do 14 godina. Zahvaljujem svim svojim kolegama koji su cijelo ovo vrijeme puštali djecu sa svojih satova kako bi radili na mozaiku i bili mi podrška. Ovo je veliki projekt i zato je tako dugo trajalo.



Dovoljno je reći da je u njega ugrađeno više od 17.800 komadića pločica. Djeca su sve sama radila a ja sam nadgledao - rekao je Antoni Paškov. Keramičke pločice, koje su bile škart, donirali su im trgovci, nešto plavih su kupili, kao i ljepilo te ostali potrebni materijal.


Ekipa koja je radila
U dvogodišnjem radu na mozaiku sudjelovali su: Mihovil Grčić, Ivan Mršić, Klara Škugor, Petra Belančić, Lara Bračanov, Melanie Pilipac, Gabriela Junaković, Karmen Aleksić, Hana Samardžić, Lana Šiklić, Lucija Klarendić, Stipe Mandušić, Roko Lugović, Lana Vuletin, Ana Rodin, Iva Kulušić, Mateo Pirija, Mirta Zvonka Škugor, Luka Škugor, Matea Krnić i Sara Podrug. Neki od njih su već u srednjoj školi, a ostali iz ekipe će na jesen. Profesor Paškov se ne brine za nove likovne projekte, jer na red dolaze novi mlađi "likovnjaci".

19. travanj 2024 20:51