StoryEditorOCM
ŠibenikSjećanje na Radu Končara i drugove

Zoran Restović: 75 godina kasnije živimo u vremenu kad se od njihovih djela bježi

Piše Tekst i foto: Katarina Rudan
22. svibnja 2017. - 15:01


Polaganjem vijenaca pred spomenikom u spomen parku na Šubićevcu, predstavnici antifašističkih udruga iz Šibenika, Splita i drugih gradova, predstavnici Grada Šibenika te gradskog i županijskog SDP-a obilježili su 75. godišnjicu strijeljanja Rade Končara i 25 njegovih drugova koje su talijanski okupatori streljani 22.svibnja 1942. godine na Šubičevcu.
Na komemorativnom skupu prisutnima se obratio predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije Zoran Restović, pročitavši imena strijeljanih ne samo tog dana, već još 17 njih koje su fašisti ranije strijeljali na na istom mjestu. Ukupno 45 antifašista.

Restović je podsjetio na povijesnu ulogu i značaj ovih događanja, te kazao kako su se brojne generacija Šibenčana odgajale u školama koje su nosile imena narodnih heroja NOB-a te šetale ulicama koje su nosile njihova imena.
- Danas, 75 godina kasnije živimo u vremenu kad se od njihovih djela bježi. O njihovom svjetonazoru nitko ne želi govoriti. Njihov svjetonazor i njihovi životi više nikomu nisu inspiracija.



Kako je moguće da nam ideolozi poražene NDH-a i potomci ustaša od svih građana prave budale bez sjećanja, ljude bez znanja, kao da ne postoje knjige i knjižnice, kao da ne postoje škole i obrazovanje? I to preuzme čitava država, sve vlasti. Za svijet su jasno definirani antifašisti ali kod nas kući, u svojoj Hrvatskoj, taj antifašizam je nešto drugo. Još malo pa će i ustaše po njima biti antifašisti, rekao je među ostalim Restović te dodao da bi kad bi bilo drugačije - svjetonazor strijeljanih bio nešto čega bi se trebali sramiti, bio utopija a ne stvarnost koju su njihovi drugovi živjeli.

- U ovakvim prigodama i sjećanjima nikada nećemo zaboraviti da je ovim prostorima harao, ubijao i strijeljao tuđin uz svesrdnu pomoć hrvatskih izoda ustaša. Bit ćemo ponosi što je među narodom bilo više onih koji su s partizanskim jedinicama pobijedili i jedne i druge. I opet će ako bude trebalo, rekao je na kraju Restović.

Najavio je da će početkom kolovoza u spomen parku Šubićevac biti otvoren festival iluminacije, što je početaka realizacije ideje da park postane spomen područje i u doglednoj budućnosti bude osvijetljen i uređen prostor u kojem će biti postavljene replike porušenih spomenika na Šibenika i području županije, te postavljene spomen ploče koje će svjedočiti o vremenu i svjetonazoru antifašista. Projekt će, najavio je Restović, biti financiran europskim sredstvima.









 

19. travanj 2024 23:18