StoryEditorOCM
ŠibenikIzbori uživo

Iako mu je za dlaku izmakla pobjeda u prvom krugu, Burić je zadovoljan: razlika u broju glasova je ogromna u odnosu na najbližeg konkurenta.

Piše šibenski.hr
22. svibnja 2017. - 01:24

U 19 sati zatvorena su birališta u Šibensko- kninskojn županiji. Prve rezultate i reakcije sudionika pratite ovdje:

19. 45 - Ivo Glavaš, kandidat Mosta za gradonačelnika Šibenika kaže da se osjeća pozitivno nervozan u iškečivanju prvih neslužbenih rezultata.
- Uvjeren sam da će ovi izbori donijeti veliku promjenu Šibeniku. Drago mi je da su izbori prtekli u demokratskom ozračju. Inače, vidim se u drugom krugu- kazao je Glavaš.

19. 50 - Iz stožera HDZ-a poručili su kako prve rezultate iz grada Šibenika očekuju nešto iza 21 sat. Međutim, u HDZ-u su radili ankete i prije izbora. One ulijevaju optimizam HDZ-ovcima:
- Uopće ne sumnjam u pobjedu HDZ-a. Samo je upitno hoće li ona biti ostvarena u prvom ili drugom krugu- izjavio je Danijel Mileta, aktualni šibenski dogradonačelnik.

20. 00 - Josip Živković, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika zatvaranje biračkih mjesta dočekao je bez nervoze. Iščekuju se, kaže, prvi rezultati.
-Nismo radili nikakve izlazne ankete, vijesti s biračkih mjesta još nisu počele stizati. Ukratko, nisam nervozan, ali, moglo bi se reći da se osjećam nestrpljivost – kazao je Živković koji je stigao u izborni stožer SDP-a.

20. 20 - Birališta u Šibensko-kninskoj županiji su i službeno zatvorena u 19 sati, kako je i propisano - obznanio je Sanibor Vuletin, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Šibensko-kninske županije. Nisu, dodao je, za sada zabilježeni teži slučajevi kršenja izborne šutnje, niti postupanja koja bi mogla utjecati na regularnost izbora. Primjedbi je ipak bilo.
- Sa terena su stigle dojave o nepravilnostima, no moram napomenuti da nismo dobili ni jednu u pisanoj formi. Sve smo ih zaprimili telefonom, a o njima smo obavijestili nadležna povjerenstva, u ovisnosti o biračkim mjestima na koja se odnose. Negdje su nepravilnosti otklonjene, a negdje ne, no sve to, po mojoj ocjeni, ne utječe na pravilnost i zakonitost izbornog postupka - kazao je Vuletin.

 
20. 32 - U SDP-ov stožer počeli su stizati njihovi stranački promatrači s biračkih mjesta. O prvim rezultatima razgovarali su s kandidatom za šibensko-kninskog župana Frankom Vidovićem i kandidatom za gradonačelnika Šibenika Josipom Živkovićem. Naravno, iza zatvorenih vrata i daleko od ušiju novinara koji su se također okupili u SDP-ovu stožeru. U jednom trenutku iz sobe je izišao Anton Dobra, a na novinarski upit kakva je situacija kazao je „Vrlo borbena!“.
-Prema prvim rezultatima s terena HDZ vodi u gradu i županiji, drugi je SDP s koalicijom, a treća je NL Stipe Petrine – kazao je Dobra.
 
20. 35 - Prve informacije s terena razveselile su HDZ i Hrast. Vrlo su zadovoljni rezultatima u Šibeniku, a osobito kako su glasovali stanovnici gradske četvrti Plišac gdje su kandidati obje stranke, prema njihovim izjavama, dobro prošli!

20. 40 - Rezultati nam nisu baš bajni. Pitanje je hoćemo li prijeći izborni prag- kazao je Frane Malenica, predsjednik HNS- a i kandidat te stranke za šibenskog gradonačelnika.

20. 55 - Prema dosad obrađenim podacima s biralištima u Šibeniku, kandidat za šibenskog gradonačelnika SDP-a Josip Živković osvojio je 16,27 posto glasova, u vodstvu je aktualni gradonačelnik Željko Burić s 49,89 posto, treći  je kandidat Hrasta i HKS-a Hrvoje Zekanović sa 7,70 posto, Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine četvrta je sa 7,5 posto glasova, a izborni prag prošao je još samo Mostovac Ivo Glavaš sa 4,40 posto glasova.
Prema procjenama za mandate u gradskom vijeću  HDZ je osvojio 13 mandata, SDP pet, NLSP tri, Hrast ima dva mandata, kao i Most.

21. 10 - U SDP-u nemaju razloga za veliko veselje, jer je, prema njihovim informacijama HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Željko Burić osvojio dvostruko više glasova od SDP-ova Josipa Živkovića. Iako, u SDP- u tvrde da nemaju još rezultata za županiju, Franko Vidović i Živković uvjereni su da idu u drugi krug i na gradskoj i n ažupanijskoj razini.
-Očekivali smo drugi krug. Imamo podatke s 37 od 70 biračkih mjesta, a sve će ipak biti jasnije ujutro. Zabrinuti smo što je HDZ, prema sadašnjim rezultatima, osvojio 12 ili 13 mjesta u Gradskom vijeću Šibenika – kazali su Vidović i Živković.

21. 15 - U gradu Šibeniku bi ipak moglo biti drugog kruga. U njega će HDZ-ov Željko Burić i SDP-ov Josip Živković. Prema neslužbenim i privremenim rezultatima Burić ima nešto više od 43 posto, a Živković oko 21 posto.

21. 43 - SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Josip Živković kaže kako su pristigli rezultati s 50 biračkih mjesta po čemu je izvjesno da nitko ne pobjeđuje u prvom te da je izvjestan drugi krug.  
-Računao sam na to da ću ići u drugi krug. U kampanji nisam puno trošio, usredotočio sam se na rad s građanima i na konferencije za novinare – objasnio je Živković svoju kampanju.

 21. 55 - Iz stožera HDZ-a dobili smo informaciju kako je obrađeno 50 posto biračkih mjesta u gradu Šibeniku. Prema njihovim internim podacima Željko Burić dobija oko 49,4 posto glasova, a Josip Živković oko 17 posto. Čekaju se još rezultati iz gradskih četvrti Meterize i Šubićevac.

22. 35 - Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za gradonačelnicu Šibenika s NL Stipe Petrine i nositeljica te liste za šibensko Gradsko vijeće zadovoljna je dosadašnjim rezultatima glasovanja, jer su ih, kaže, birači prepoznali kao relevantnu, treću političku opciju u Šibeniku i županiji, kao slobodan glas koji se ne boji govoriti o stvarnim problemima građana.

-Naš cilj bilo je Gradsko vijeće Šibenika gdje smo, kako sada stoje stvari, osvojili od 2 do 4 vijećnika. U prošlom mandatu imali smo dva vijećnika, gospodin Ivo Blaće i ja, ali se on prodao HDZ-u koji ga je sada nagradio stavljanjem na listu za vijećnike Županijske skupštine. Zadovoljni samo svakako. Ponavljam, mi smo pokazali da se ne bojimo… Kada je riječ o drugom krugu, a izvjesno je da će ga biti i da u njega idu Burić i Živković, još je rano govoriti koga ćemo podržati i za koga ćemo pozvati naše birače da glasuju. Ali nikako nećemo podržati HDZ i Burića, jer oni samo rastaču i rade u korist izabranih – poručila je Iris Ukić Kotarac.  

22.45 - Hrvaoje Zekanović, kandidat HRAST- a  za gradonačelnika Šibenika:

Kako stravi stoje, u drugi krug ide Josip Živković. Nisam razočaran, jer kad se politikom baviš u jednom trenutku moraš napraviti dojam snage i pozicije, jer drugačije se ne može motovirati birače da iziđu na izbore. Izbori su uvijek objektivni i rezultai su takvi kakvi su.  Za sada imamo dvamandat u Gradskom vijeću i nadamo se trećem. Na žalost, kako sada stavri stoje za Županijsku skupštinu nismo prešli prag, izjavio je Zekanović.

22. 55 - Prema neslužbenim podacima u Gradskom vijeću Grada Šibenika najviše vijećnika ima HDZ-a 13,  SDP s koalicijskim partnerima 5, Nezavisna lista Stipe Petrine 3, Hrast 2 i MOST 2. Prema još uvijek nepotpunim podacima Željko Burić osvojio je 49,91 posto glasova. Fale mu još 142 glasa i hadeszeovci se očajnički nadaju da će ih na koncu prebrojati i izbjeći drugi krug.


23.18 - Dr. Željko Burić:  Mi smo izuzetno zadovoljni, imamo većinu u Gradskom vijeću Šibenika, predstavničko je tijelo ono koje provodi program gradonačelnika. Ja osobno izuzetno sam zadovoljan, razlika u broju glasova je ogromna u odnosu na najbližeg konkurenta.





 
 


 

19. travanj 2024 20:55