StoryEditorOCM
ŠibenikFićo živi vječno

Više od pedeset popularnih i nikad zaboravljenih ljubimaca na četiri kotača prvi put u Šibeniku (FOTO)

Piše Katarina Rudan
20. svibnja 2017. - 19:42


Veza između limenih ljubimaca i vlasnika često puta preraste u ovisnost, dok vezu između fiće i vlasnika veže ljubav i to ona koja se prenosi s koljena na koljeno.

- Sretan sam, ne mogu vam reći koliko, što je ovoliki broj fića danas u Šibeniku!  Ovo je prvi put da se ovako nešto događa ne samo u Šibeniku, već u Dalmaciji. Bilo je raznih skupova oldtimera, ali prvi put su fiće. Nas četvero prijatelja, Krešimir Krnić iz Šibenika, Ivan Lendić iz Makarske i Ante Matijaš Keko iz Marine skupili smo se i osnovali "Dalmatinski Fićo klub".



Počeli smo u prosincu prošle godine, učlanili se u krovnu organizaciju skupova fiće i dobili dozvolu da u Šibeniku organiziramo
Prvi dalmatinski međunarodni Fićo skup, rekao nam je predsjednik "Dalmatinskog Fićo kluba" Tomislav Juras. 
Ponosan je na svog ljubimca, 1985. godište je,  i to je zadnja linija Zastave 750 koja je izašla i tadašnje tvornice automobila u Kragujevcu.



Profesionalni vozač Miro Erceg iz Šibenika sretni je vlasnik fiće iz 1973. godine.
- To je ostavština pokojnog oca i to je moja ljubav cilog života. Svakodnevno je u upotrebi, ispravan i danas mi je osnovno vozilo. Imam i Škodu, ali fićo je – fićo - i kad se pojavimo u gradu, prava smo atrakcija, kaže Miro.



Neno Pavlović, po zanimanju keramičar, "potegao" je sa svojim ljubimcem starim 40 godina iz Austrije.
- Član sam " Kluba Fićo Austrija" u kojem ima 40 članova. Inače, živim i radim u Austriji i danas je nas nekoliko došlo na ovaj prvi Dalmatinski skup. Odlično je i neka bude svake godine, kazao je Neno.


Okupljanje sudionika bilo je na šibenskom mostu, a potom je kolona s pedeset i dva automobila koja su vozili vlasnici iz Njemačke, Austrije, Češke, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trubeći gradom stigla na šibensku rivu.

Najstariji fićo koji se stigao u Šibenik "rođen je" 1955.godine, a stigao je iz Austrije i njegova tržišna vrijednost procjenjuje se na 10.000 eura.

Sa šibenske rive fiće i njihovi vlasnici krenuli su oko 13 sati put Primoštena, gdje će se, kako je najavljeno, zadržati do 17 sati, a potom slijedi druženje u kampu u Primoštenu uz večeru i glazbu.

 

18. travanj 2024 12:48