StoryEditorOCM
ŠibenikDva dana prije izbora

Grad Šibenik prijavio projekt valorizacije Morinjskog zaljeva - prijavljeni iznos sredstava je 5.249.747 kuna

Piše šibenski.hr
19. svibnja 2017. - 17:15


Grad Šibenik prijavio je projekt „Putovi masline i loze Morinjskog zaljeva“ na natječaj za provedbu podmjere  7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.“.

- Cilj projekta je uređenje tematskog puta „Putovi masline i loze Morinjskog zaljeva“ u ruralnom dijelu grada Šibenika, a povezat će  naselja Jadrtovac, Žaborić, Ražine, Brodaricu i Vrpolje.  
Projektom će se urediti, rekonstruirati  i staviti u funkciju preko 27 km poljskih putova koje  trenutno karakterizira nepristupačnost i slaba posjećenost, a što će definitivno doprinijeti i većoj kvaliteti života.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Na ovom području nalazi se niz vrijednih nevaloriziranih elemenata prirodne i kulturne baštine. Projektom je predviđeno postavljanje edukativnih ploča, kojima će se istaknuti elementi prirodne baštine, a samo uređenje doprinijet će povećanoj mogućnosti rekreacije stanovništva i proširenju turističke ponude te edukaciji stanovništva i posjetitelja.

Stanovništvo  ovog kraja obrađuje masline, vinograde i ostale mediteranske kulture te su na tom prostoru dostupni autohtoni proizvodi lokalnih proizvođača. Morinjski zaljev je prirodno mrjestilište riba i gnjezdilište ptica, te će tematski put ujedno biti i edukativna staza za promatranje ptica. Morinjski zaljev bogato je nalazište peloida pa na ovom području postoje preduvjeti za razvoj ruralnog, izletničkog i zdravstvenog turizma, ali i cikloturizma, obzirom da će se projektom  povećati služnost postojećih staza i putova. Prijavljeni iznos sredstava je 5.249.747 kuna.



 

20. travanj 2024 02:58