StoryEditorOCM
ŠibenikVATROMET I BAKLJADA

Užežin Gospe od Loreta cijeli Primošten u dimu: Puše i djeca mlađa od sedam godina (FOTO)

Piše Vedrana Stočić
10. svibnja 2017. - 00:12

Nakon što su prošle subote svečano otkrili blagoslovili velebni kip Gospe od Loreta na brdu Gaj visok 17,5 metara, Primoštenci 10. svibnja slave zavjetni blagadan Gospe od Loreta i Dan općine. Još od 1835. godine na blagdan svoje nebeske zaštitnice čudotvornu sliku crne madone u svečanoj procesiji nose kaletama stare povijesne jezgre. Gospinu sliku nose mlade djevojke obučene u primoštensku narodnu nošnju.

Užežin Gospinog blagdana održan je veliki vatromet za kojeg je općina izdvojila 20 tisuća kuna. Nadalje, čitav Primošten bio je osvjetljen bakljama, a posebice su one impresivne bile na zidinama bedema.

Primoštenski blagdan Gospe od Loreta veže se jedinstven običaj: svi mještani, i djeca i starci, toga dana puše cigarete ili smotuljke od sušene kadulje! Prastari običaj ostao je i danas. Jedino što danas nije lako doći do sušene kadulje, ali je do cigareta. S cigaretom duhana ili umotane kadulje u Primoštenu svake godine 9. svibnja puše i oni s mliječnim zubićima, mlađi od sedam godina! Dimi se tako na svakom kantunu, a uz baklje, cigarete i vatromet čitav je Primošten uoči Gospe od Loreta u vatri i dimu.

19. travanj 2024 12:56