StoryEditorOCM
ŠibenikU Solarisu potpisan sporazum

Poduzetnicima osigurano još 20 milijuna eura iz EU fondova

Piše Izvor: Hina
5. svibnja 2017. - 19:07


Mali poduzetnici koji žele dobiti kredit uz povoljnije uvjete iz financijskog instrumenta ESIF mali zajmovi mogu računati na dodatnih 20 milijuna eura, za koliko je povećana omotnica tog programa na temelju u petak potpisanog dodatka sporazumu između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). 

Financijskom instrumentu ESIF mali zajmovi na početku je bilo dodijeljeno 12,5 milijuna eura, što je sada s povećanom alokacijom omotnica u iznosu od 32,5 milijuna eura, istaknuto je na potpisivanju dodatka sporazumu u sklopu 21. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Solarisu.

Dodatak sporazumu potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te predsjednik i članica Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i Marijana Oreb.

- Od kada je financijski proizvod na tržištu, zbog svoje povoljnosti i jednostavnosti postupka podnošenja zahtjeva, interes krajnjih primatelja je znatno veći od očekivanog pa je do svibnja 2017. cijela inicijalna omotnica konzumirana te smo pristupili povećanju omotnice za dodatnih 20 milijuna eura", istaknula je tom prigodom ministrica Žalac.

Izrazivši zadovoljstvo što se poduzetnici koriste instrumentima koji su im na raspolaganju, Žalac je poručila da će ih i dalje podupirati državnim i EU financijskim sredstvima "jer su upravo oni nositelji gospodarstva i konkurentnosti Hrvatske".
Po njezinim riječima, malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju je 170 milijuna eura preko agencije HAMAG-BICRO-a te dodatnih 105 milijuna eura preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), što je ukupno 275 milijuna eura.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a rekao je kako je povećanje omotnice namijenjene financiranju mikro, maloga i srednjeg poduzetništva novi impuls za ugovaranje investicija s poduzetnicima.
Najavio je da će se radi jednostavnijeg prijavljivanja zahtjeva aktivirati on-line prijave za ESIF zajmove na stranici HAMAG-BICRO-a. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da je to primjer kako financijska sredstva iz EU na razne načine pridonose financijskoj snazi poduzetnika te jačaju i nadomještaju njihovu kapitalnu i kreditnu sposobnost radi razvijanja novih poslovnih aktivnosti i modernizacije poslovanja.
Poručila je da je to temelj za otvaranje novih radnih mjesta.

Financijski instrument Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) mali zajmovi namijenjen je subjektima maloga gospodarstva, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu toga financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će subjektima maloga gospodarstva izravno odobravati male zajmove. 

Tim se financijskim instrumentom kreditiraju mikro, mali i srednji subjekti maloga gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i razine potrebnih sredstava osiguranja, namjera je povećati dostupnost zajmova toj skupini poduzetnika, istaknuto je na potpisivanju.

16. travanj 2024 11:19