StoryEditorOCM
ŠibenikJosip Živković o "indeksu magle" Željka Burića

Na konkretna pitanja o projektu Sveučilišta u Šibeniku gradonačelnik odgovara maglovito i kićeno, a mi tražimo precizne odgovore

23. travnja 2017. - 13:32

Gradonačelnikov indeks magle je vrlo visok, a indeks magle je, za one koji možda ne znaju, stručni izraz za govoriti puno i kićeno, a ne reći ništa konkretno.
I tu mu treba odati priznanje! To je doveo do savršenstva. Na našoj konferenciji za tisak su mu upućena konkretna pitanja i mi smo očekivali konkretne odgovore, no njegov odgovor je opet bio vrlo maglovit. Dakle, još jednom molimo gradonačelnika da precizno odgovori šibenskoj javnosti na sljedeća pitanja:

  1. Tko Vas je uveo u projekt i kada?
  2. Zašto niste odmah uložili u Palacin, nego najprije u iNavis?
  3. Kada ćete predočiti javnosti prostorni plan za cijeli kampus, da možemo vidjeti kako se studentski dom za veleučilište uklapa u druge sadržaje kampusa?! Prve objave iz Gradske uprave govorile su upravo o studentskom domu za studente veleučilišta, a tek nakon brojnih intervencija počeli ste govoriti o kampusu i sveučilištu? Posjedujemo kompletnu arhivu tih vaših priopćenja i to vam možemo dokazati.
  4. Nije istina da je vašim dolaskom postojala samo načelna ideja o projektu. Točno je da je projekt prije vas, četiri godine razvijala ekspertna grupa, pod vodstvom prof. dr. sc. Tarzana Legovića, IRB , Zagreb. Naše je pitanje: Možete li stati pred sve ove istaknute stručnjake: prof dr. sc. Bjelišu, prof. dr. sc. Perića, prof. dr. sc. Juragu, prof. dr. sc. Legovića, prof. dr. sc. Ivu Ćalu, prof. dr. sc. Darka Gojanovića, prof. dr. sc Zulima, dr. sc. Mihelčića i mnoge druge stručnjake, znanstvenike koji su se prije Vas pošteno naradili na projektu, zajedno s koordinatorom Pešićem? (o čemu sve dobro znaju bivši gradonačelnik Županović i župan Pauk) i o tome postoji sačuvana dokumentacija, probajte ju osporiti!
  5. Kad ćete prezentirati javnosti taj vaš famozni ugovor sa norveškom Vladom i sveučilištem iz Trondheima? Koji eksperti i sveučilišni profesori iz Norveške rade na projektu otvaranja studija Zaštite prirode i okoliša i Akvakulture te nas uvjeriti kako norveška Vlada zdušno radi na otvaranju Sveučilišta u Šibeniku?
  6. Zbog čega preferirate Norvežane, a ignorirate primjerice Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković i dr. te znanstvenu i sveučilišnu zajednicu RH?
  7. Na osnovu čega govorite o području energetike, zaštite okoliša i akvakulture za koja niste stručni?
  8. Zašto ste iz projekta izbacili struku, primjerice Institut Ruđer Bošković?
  9. Vašim dolaskom na čelo Šibenika, osnovano je Savjetodavno vijeće i Inicijativno vijeće za razvoj sveučilišnih studija i sveučilišta u Šibeniku, s ekspertima iz znanosti i gospodarstva i Vama kao članom. Tim vijećem predsjedava prof. dr sc. Darko Gojanović. Nikada se niste pojavili na sastanku iako ste redovito pozivani.
  10. Možda najvažnije pitanje: Kada će šibenska javnost saznati koji to ekspertni tim s Vama na čelu radi na Projektu? Tko su ti ljudi imenom i prezimenom?
  11. Zaključno: ono što nanosi štetu našim studentima je upravo Vaša nesposobnost da vodite jedan ovakav projekt, a vodite ga politički - ne respektirajući ni struku ni znanje. Za onoga tko zna gledati, već sad vidi posljedice Vašeg „vođenja“ projekta. Dok se to ne promijeni šibenska mlada pamet nema što raditi u Šibeniku! Došlo je vrijeme da građanima objasnite što točno radite s ovim važnim projektom, a da pritom ne koristite naše primjedbe kao vlastiti šalabahter.
  12. Kako je ovo jedna od važnijih tema za grad Šibenik, predlažemo organiziranje javne tribine na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.
        Srdačan pozdrav,
        Josip Živković
         Kandidat za gradonačelnika grada Šibenika








 

25. travanj 2024 08:52