StoryEditorOCM
ŠibenikStudija o potencijalima marikulture

Šibenik proizvodi samo dva posto školjaka od mogućnosti na postojećim uzgajalištima - vrijeme je za zaokret u razvoju marikulture

20. travnja 2017. - 16:30

"Održiva marikultura – temelj plavog rasta i gospodarskog razvoja Šibensko-kninske županije" naziv je međunarodne konferencije koja danas do 14,00 sati traje u šibenskoj Gradskoj vijećnici.
Ova konferencija završnica je projekta "CODE Aquaculture-Suradnja za razvoj marikulture" koji provodi Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s tvrtkom CroNomar d.o.o. iz Šibenika i institutom NOFIMA AS iz Norveške.

Projekt je financiran iz Programa Europskog gospodarskog prostora i Norveškog fonda, a na konferenciji su predstavljeni rezultati studije "Mapiranje resursa i održivo upravljanje sektorom marikulture u ŠKŽ" izrađene u okviru projekta. Na četiri panel diskusije sudjelovali su ključni predstavnici javnog i privatnog sektora marikulture iz Hrvatske i Norveške. Među njima i Vlasta Franičević, voditeljica službe za akvakulturu iz Uprave za ribarstvo pri ministarstvu poljoprivrede. Franičević je izvijestila o svakako dobrodošlim skorim promjenama domaćeg zakonodavstva koje marikulturu smještaju izvan sektora ribarstva, te je u pripremi Zakon o marikulturi, kao podloga planiranom zamahu ove djelatnosti u Hrvatskoj.

-Studija je temelj zamahu marikulture na šibenskom području. U našoj županiji iskorišteno je samo dva posto od ukupnog potencijala proizvodnje školjaka, iznosi iznenađujuć podatak Mira Lepur, ravnateljica JU Razvojna agencija ŠKŽ, a studijom su, nastavlja, zonirana područja pogodna za razvoj marikulture. To je radni dokument i podloga za mijenjanje prostorno planske dokumentacija i nakon toga očekuje se realizacija projekata marikulture podjednako uzgajalšta i mrjestilišta. Već je pripremeljen projekt purifikacijsko - otpremnog centra za uzgojene školjke koji je širi i obuhvaća Centar za razvoj marikulture, tako da ćemo biti potpora svim našim uzgajivačima školjaka i ribe, danas-sutra vjerojatno i morskih alga, napominje Mira Lepur.   
 

20. travanj 2024 15:48