StoryEditorOCM
ŠibenikNAJBOLJA JE U LIJEPOJ NAŠOJ

Željko Burić najavljuje: Na Podima otvaramo 400 novih radnih mjesta

Piše Šibenski.hr
19. travnja 2017. - 15:45

Osim turizma i visokog obrazovanja, kao dviju uporišnih točaka, Šibenik svoju budućnost temelji i na gospodarstvu, a ključnu ulogu u tome preuzela je Poduzetnička zona Podi, koju je Agencija za investicije i konkurentnost prije dvije godine proglasila najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj.

Uskoro će zona, koja se proteže na površini od 5,5 milijuna četvornih metara, produljiti listu tvrtki koje u njoj uspješno posluju na trideset i tri, odnosno trideset i pet, te povećati broj zaposlenika s devetsto na očekivanih tisuću i tristo. Najavljuje to šibenski gradonačelnik Željko Burić, ponosan što će na Podima za koji dan biti otvoren pogon tvrtke IDS čija se djelatnost može svrstati u kategoriju strojne obrade metala.



Pridružit će se halama isključivo proizvodnog predznaka tvrtke "Hidraulika Kurelja" iz Donje Stubice te "Industrius" u kojemu je do sada zaposleno tristotinjak radnika. Svaka od tih tvrtki ugledno je poslovno ime, često izvan hrvatskih granica.
– U Poduzetničkoj zoni nikada nismo razvijali koncept kombinacije industrijskih pogona s halama trgovačkih tvrtki, koliko god one na nekim drugim zonama djelovale velebno. Usredotočili smo se na proizvodnju kao impuls našega gospodarskog zamaha i s ciljem privlačenja upravo takvih ulagača sustavno smo ulagali u infrastrukturu Poda. Kompletna zona je spojena na vodovodni pročišćivač i sustav javne rasvjete. Odnedavna je infrastruktura upotpunjena optičkim kabelom nekoliko operatera. Razgovara se i o njezinu "pokrivanju" wireless-sustavom te postavljanju videonadzora. Za svega nekoliko minuta s Poda se stiže do autoceste A1, luke, željeznice... Cijena od pet eura po četvornome metru, kakva je za potencijalne investitore definirana na početku rada zone, do danas se nije promijenila. Ulagačima je, osvjedočili smo se, atraktivna baš kao što su to i olakšice, poput oslobađanja od komunalnih davanja ili eventualnog iznajmljivanja zemljišne parcele. Takva mogućnost usuglašena je na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća. Na Podima se razvila dobra gospodarska klima kao rezultat partnerskog odnosa šibenske gradske uprave i tvrtke Podi s poduzetnicima. Da je to tako, svjedoči zainteresiranost, ne samo novih, nego i dosadašnjih ulagača za proširenje postojećih proizvodnih pogona. Za šibensko gospodarstvo nema bolje reklame od takvih praktičnih primjera – uvjeren je gradonačelnik Burić.



Podsjeća, također, da šibensko gospodarstvo počiva na djelatnosti malih i srednjih poduzetnika koji, prema podacima Županijske gospodarske komore, zapošljavaju čak 98,5 posto ukupno zaposlenih u gospodarstvu. Riječ je o tvrtkama od 50 do maksimalno 150 radnika, koje ostvaruju gotovo 99 posto gospodarskih prihoda. U strukturi gospodarstva Šibensko-kninske županije, pak, Šibenik participira sa 60 posto.

Da razdoblje poduzetničke prilagodbe tržištu ne bi bilo samo na "plećima" pojedinaca, gradonačelnik Šibenika spominje i Poduzetnički inkubator koji je, kako kaže, ispunio svoju temeljnu zadaću "transfera" prema Podima.
– Naš Poduzetnički inkubator je ispunio osnovnu funkciju koja se sastoji u osiguranju prostora i infrastrukture poduzetnicima početnicima kako bi ih se pripremilo za samostalan izlazak na tržište i pronalaženje vlastita mjesta u poduzetničkim vodama. "Sibanal", tvrtka koja je poniknula u šibenskom Poduzetničkom inkubatoru, a bavi se izradom aluminijske stolarije, svoju je halu, primjerice, otvorila u Poduzetničkoj zoni Podi. I tvrtka za servisiranje velikih plovila "Capax", koja je, također, u poduzetničke vode krenula iz Inkubatora, dobila je građevinsku dozvolu za gradnju pogona u zoni "Ražine". Takvi inkubatori su se pokazali dragocjenom odskočnom daskom za poslovni uzlet. U istom kontekstu je i Inovativni hrvatski projekt "Holiwork" te projekt Grada Šibenika "Trokut", za koji ćemo tražiti prikladni natječaj za aplikaciju za europska sredstva.



Želja nam je privući mlade kojima će upravo Šibenik postati nezaobilazna točka u kreiranju novih ideja, startupova te novih poslova. Svrha projekta Centar za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" je razvoj moderne infrastrukture za pružanje novih i kvalitetnijih usluga u svrhu poticanja, rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća, kao i stvaranja novih radnih mjesta na području Šibensko-kninske županije – zaključio je Burić.
 


Poduzetništvo, visoko školstvo, turizam...
Šibenik danas ispisuje svoje najsjajnije stranice kao, po mnogo čemu, jedinstvena turistička destinacija. Ipak, Željko Burić drži da jedan od temeljnih stupova daljnjeg razvoja grada mora biti i gospodarstvo te različite poduzetničke inicijative koje šibenska gradska vlast već provodi ili ima u planu.
Šibensko gospodarstvo je, naglašava, iz ponora u koji je zapalo devedesetih godina krahom teške industrije, izvuklo na površinu poduzetništvo. Ono je nasljednik duge industrijske tradicije grada koje se najbolje prilagodilo izazovima novog vremena.
– Stoga ga valja brižno njegovati, baš kao i visoko školstvo za kojim smo desetljećima vapili. Danas sustavno ustrajemo na visokoobrazovnom sustavu Šibenika u koji smo u zadnje tri i pol godine uložili više od 120 milijuna kuna. Na pomolu je otvaranje novih veleučilišnih i sveučilišnih studija jer jedino na taj način možemo zadržati mlade ljude u svom gradu i osigurati mu gospodarsku stabilnost i sigurnu budućnost.


1300 – Uskoro će zona, koja se proteže na površini od 5,5 milijuna četvornih metara, produljiti listu tvrtki koje u njoj uspješno posluju na trideset i tri, odnosno trideset i pet, te povećati broj zaposlenika s devetsto na očekivanih tisuću i tristo

25. travanj 2024 17:24