StoryEditorOCM
ŠibenikPomeo konkurenciju

Maturant Matej Crnjak, državni prvak iz pomorske nautike do upisa u srednju školu brod vidio samo na televiziji

9. travnja 2017. - 16:29


Šibenska Prometno-tehnička škola još jedanput je opravdala status jedne od najuspješnijih srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj po obrazovanju prometnog, a poglavito pomorskog kadra. Na 20. državnom natjecanju učenika prometnih i pomorskih škola Hrvatske koje je nedavno održano u hotelskom resortu "Solaris", prvo mjesto u obrazovnom sektoru promet i logistika, osvojio je Matej Crnjak, maturant te škole u zanimanju pomorski nautičar.

Osvojivši 90 bodova, šibenski je natjecatelj nastavio niz svojih triju prethodnika i četvrtu godinu zaredom zadržao prijelazni pehar državnih prvaka u školskoj vitrini. Doslovno je "pomeo" konkurenciju osvojivši čak 30 bodova više od drugoplasiranog Andrije Barbarića.

Da su rad i ustrajnost jedina formula uspjeha Matej uopće ne dvoji, a izvrstan rezultat pripisuje i svom mentoru, profesoru Davoru Lakošu.

Hvala mentoru i razredu

– Stvarno sam zahvalan svom mentoru na velikom zalaganju i predanosti. Intenzivno smo radili, nadograđivali znanja. U stisci s vremenom i obavezama oko ostatka školskog programa, ispita i pripreme drugih predmeta, iz mene je izvukao maksimum. Bez odricanja nema ničega – konstatirao je Matej.

Zanimljivo je što je ovogodišnji pobjednik rođeni Osječanin koji je u Šibenik došao nakon osnovne škole budući da mu je majka rodom sa otoka Kaprija. Prilagodba novoj sredini, toliko različitoj od slavonske, nije u početku, priča, bila tako jednostavna.



– Bilo mi je prilično teško. Upisao sam se u pomorske nautičare, a brod sam do tada vidio samo na televiziji. Čak sam prve dvije godine razmišljao da se prebacim s tog smjera. Ipak sam se vremenom prilagodio, odlučio ostati i, evo, uspio sam. Sada me čeka državna matura i sve su mi opcije otvorene za daljnje školovanje, ali mi je ovaj smjer ipak nekako najbliži... Mama i tata su presretni rezultatom državnog natjecanja. Zaplakali su od sreće. I moj razred je oduševljen. Moj uspjeh doživljavaju kao svoj. Odnos s razrednim prijateljima je baš poseban, super. Puno mi znači tolika njihova podrška. To su dečki koji su stvarno bili uz mene. Ponosan sam na njih – kaže Matej.
Da je riječ o istinskom talentu ističe i njegov mentor Lakoš koji ga je, među učenicima, kao marljivog i posvećenog odlikaša, zapazio još prošle godine. Kasnije se ispostavilo da su Lakošev otac i Matejev djed u djetinjstvu bili najbolji prijatelji.
– To je jedan zgodan detalj. Tko bi to rekao... – smije se Lakoš. Dodaje kako će sada Matej trećašima održati motivacijsko predavanje.

Lov na talente

– Do u detalje će predstaviti svoj završni rad i ispričati iskustvo s državnog natjecanja. Po reakcijama nove generacije učenika odmah se dade zapaziti tko od njih "odskače", tko je zainteresiran i spreman na dodatni napor kao potencijalni sljedeći natjecatelj. Bit će to sat "lova" na nove talente – otkriva dio svojih prokušanih metoda Matejev profesor.

Ponos i zadovoljstvo ostankom na državnom tronu Prometno-tehničke škole ne krije dr. sc. Zdravko Peran, njezin ravnatelj. Dokaz je to, kaže, da najviše znanja ne nude isključivo velike sredine i da se moraju razbiti predrasude o tome da su najbolji učenici uvijek oni koji se školuju u Splitu ili Zagrebu.



– Definitivno sve zavisi od ljudi, njihovih sposobnosti, znanja i spremnosti na angažman i odricanje. Sustavan rad i zalaganje mora rezultirati uspjehom. Učeniku se nastojimo prilagoditi kako bi se, zajedno s mentorom, posveto pripremi za natjecanje. Mentor ulaže dodatne napore izvan nastave, a u samom startu su upoznati i roditelji učenika koji moraju aktivno sudjelovati u cijelom procesu. Dakle, sinergija škole, mentora, učenika i roditelja rezultira uspjehom – kategoričan je ravnatelj.
 


Konstanta uspjeha: Četverolist državnih prvaka

Prvi put je Prometno-tehničku školu u Šibeniku plasirao na prvo mjesto pomorski nautičar Stipe Mičin. Bilo je to 2014. godine. Godinu dana poslije, školi je zlato donio maturant Ivan Rakić. Pobjednički niz nastavio je 2016. godine Ante Papak, da bi ove godine na pobjednički tron zasjeo neosporni talent Matej Crnjak. Svima njima mentor je bio prof. Davor Lakoš kojeg će ravnatelj, dr. sc. Zdravko Peran predložiti za najviši čin napredovanja u srednjem školstvu Hrvatske, dok će Mateju, baš kao i njegovim prethodnicima koji su Prometno-tehničku školu vinuli u sam vrh srednjoškolskog nautičkog obrazovanja, pripasti laptop i druge nagrade.

18. travanj 2024 20:44