StoryEditorOCM
ŠibenikRIBA PREMA KOJOJ JE POSKOK GUŠTERICA

Djevojčica u Tribunju ulovila ribu od čijeg otrova godišnje u Japanu smrtno strada 200 osoba (FOTO)

24. ožujka 2017. - 16:39

Riba, riba, e pa šta je, ako je riba, nije – poskok. No, može biti i opasnija od poskoka, jer tetradotoksin, otrov koji se nalazi u ribi napuhači je čak 1250 puta jači od cijanida.

U Japanu je meso od ove ribe, koju zovu fugu, cijenjeni i skupi specijalitet, no ako je nestručno spremljen, može biti i koban – godišnje 200 -injak ljudi u zemlji izlazećeg sunca umire od njezinog otrova – najčešće kao posljedica nestručno spremljenog specijaliteta.

Stoga, nije ni čudo što je ulov ove ribe u Tribunju u petak bio vijest dana, a još više okolnost da ju je na tunju izvukla mala, devetogodišnja Marijeta Bolanča, kći 44 - godišnjeg Filipa Bolanče, profesionalnog ribara koji je jako dobro znao što mu je kćer izvukla.

A kako i ne bi kad u arhivi Slobodne Dalmacije još čuvamo sliku od prije točno četiri godine, koju je snimio Nikša Stipaničev, samo su tada s 'neočekivanim ulovom' umjesto Marijete slikani njezini brat i sestra Lovre i Filipa Bolanča.

Napisano je tada kako ova vrsta ribe 'dosad', odnosno dotad nije zabilježena u Jadranskom moru, no odonda se očito odomaćila. Obitelj Bolanča kao da se na nju – pretplatila.

Dobila je čak i hrvatsko ime – kuglakož, koje su predložili prof.dr. Ivo Onofri i diplomirani veterinar Srđan Vilović. Ime joj je očito pogođeno, jer se u slučaju opasnosti napuše kao balon, odnosno 'kožna kugla' nastojeći na taj način poreplašiti i zbuniti napadača.

Tata Filip Bolanča je ribu koju je skinuo s tunje svoje kćeri Marijete preselio u akvarij, a o ovom je ulovu izvjestio i Institut za oceanografiju i ribarstvu u Splitu kojem ju je najavio darovati. Nisu Tribunjci Japanci, pa da im se je žuri pofrigati...

25. travanj 2024 05:57