StoryEditorOCM
ŠibenikPriča iz Gornje Grebaštice

Čežnja duga 50 godina: Cilo misto dobilo vodu, a nama suđene gusterne (FOTO)

10. ožujka 2017. - 10:12

Mještani Gornje Grebaštice, preciznije zaselaka Konobe i Brnjača, čekali su vodu pet desetljeća dulje nego njihovi sumještani iz Donje Grebaštice. Napokon će je dočekati. Bolje rečeno, većina će je dočekati, a ne svi. Na gustirne će, kao i do sada, biti osuđeni Ljubica i Milko Belakušić, bračni par koji ima impozantnu novogradnju na samom ulazu u Konobe. Jednaka sudbina, čini se, čeka i obitelj Svetina Perana, pok. Marka, njihova susjeda s druge strane ceste.

Dva su različita odgovora na pitanje kako se i zašto dogodilo da dvije kuće ostanu bez mogućnosti priključka na buduću vodovodnu mrežu pod uvjetima kakve imaju budući potrošači s grebaštičanskog područja.
Belakušići i Perani za situaciju u kojoj su se našli ponajprije krive šibenski "Vodovod i odvodnju". Nije, kažu, bezgrešan ni Grad Šibenik, a ni tamošnji Mjesni odbor. Potonji su ih, vele, barem mogli upoznati s tim kakvi se infrastrukturni planovi spremaju.

– "Vodovod" je nositelj projekta vodoopskrbe za koji smo, praktički, doznali od sumještana tek kad je završen i kad se počela markirati trasa. Dovedeni smo pred gotov čin. Izdana je lokacijska i građevinska dozvola a da u njoj nije predviđena ni naša kuća na adresi Konobe 6, ni kuća našeg susjeda Svetina čiji je kućni broj 1A. Istina je da smo kuću legalizirali pretprošle godine, pa to može biti nekakvo obrazloženje, ali kako se onda objašnjava činjenica što je susjedova kuća također izostavljena iz projekta, a ima građevinsku dozvolu još od 1987. godine?!

Očito je da se radilo krajnje površno i da se nije temeljito provjerilo stanje na terenu neposredno prije izdavanja lokacijske i građevinske dozvole za vodovodnu mrežu, a posebno prije nego što je taj projekt kandidiran za novac iz europskih fondova. Kad su uopće napravili projekt? Zar život stoji? Svaki priključak je važan, pogotovo nama koji tu živimo. Važan je i našoj djeci koja bi se sutra također mogla skrasiti pod istim krovom da postoje elementarni preduvjeti u koje spada i voda – kazuje nam gospođa Ljubica.

I ona i suprug, a i susjed Svetin, smatraju da bi se omaška mogla ispraviti samo da je dobre volje. Ponudu da se dva kućanstva priključe na vodu tako da samostalno financiraju 420 metara iskopa do zadnje točke cjevovoda, postavku cijevi i dovođenje asfaltirane ceste u prvobitno stanje, ne smatraju rješenjem.

– Od Grada i "Vodovoda" tražili smo da se obuhvat lokacijske i građevinske dozvole proširi, čime bi se stvorili preduvjeti za priključivanje i naših kuća na vodovodnu mrežu, ali nismo dobili razumni odgovor. Znate što nam je rečeno?! Tko smo mi da nam se daje voda! Za nas je to čista diskriminacija u odnosu na druge. Osim toga, uskoro će se kopati kanal do trafostanice koja se nalazi točno nasuprot naše kuće. Zar nam se ne bi moglo udovoljiti tako da se u prošireni kanal postave i vodovodne cijevi?! U tom slučaju bismo samostalno iskopali kanal do kuće. Drukčije je platiti pedeset, a drukčije 250 ili 400 metara iskopa – ustvrdio je Milko Belakušić.

U "Vodovodu i odvodnji", međutim, ne samo što ne razmišljaju na takav način, nego opovrgavaju navode Belakušića i Perana. Iz ureda direktora Mihe Mioča poručuju da se vodoopskrba naselja Konobe i Brnjača (vodosprema "Konoba", pristupni put i cjevovodi) izvodi prema projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli, a vodovodni priključci nisu predmet tog projekta. Tek izgradnjom predmetne građevine, napominju, steći će se preduvjeti za priključenje objekata, kao i za širenje vodoopskrbne mreže do legaliziranih objekata obitelji Belakušić i Peran.

"Priključenje objekata se odvija prema standardnoj proceduri podnošenjem zahtjeva za priključak uz prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Što se tiče gospođe Belakušić, činjenica je da je njezin objekt na adresi Konobe 6 izgrađen izvan građevinske zone i izvan naselja Konobe, da je izgradnja njezina objekta počela tek 2007. godine te da prigodom izrade idejnog projekta građevine u izvedbi njezin objekt nije fizički ni postojao, pa stoga nije ni mogao biti obuhvaćen projektnom dokumentacijom, jer je tek postupkom legalizacije dobio rješenje o izvedenom stanju, o čemu je gospođa Belakušić upoznata.

Iako joj je više puta odgovoreno kako ovim projektom nije moguće proširenje vodoopskrbne mreže, ona i dalje nastavlja s neviđenim pritiskom koristeći mantru o dvadeset i prvom stoljeću, nastojeći promijeniti donesene planove i odluke, što je u najmanju ruku neukusno i bezobrazno, jer vlastiti interes stavlja ispred stotine svojih rođaka i prijatelja iz zaseoka Konobe i Brnjača koji napokon dobivaju vodu iz sustava", navodi se u odgovoru, te naglašava kako "Vodovod i odvodnja" d.o.o. Šibenik pojedinačne objekte "divlje gradnje" koji su Zakonom o legalizaciji postali legalni neće priključivati samo zbog toga što netko danonoćno pritišće i zove novinare, nego će, kao i do sada, postupati po prioritetima, a to su "prvenstveno naselja i kuće u građevinskim područjima".

Kuća Svetina Perana, obrazlaže se u odgovoru iz "Vodovoda", nije obuhvaćena projektnom dokumentacijom jer je udaljena oko 450 metara od krajnje točke vodoopskrbnog cjevovoda.

"S obzirom da u vrijeme izrade idejnog projekta u objektu nitko nije stanovao, tada je procijenjeno da širenje vodoopskrbne mreže zbog jednog objekta u tom trenutku nije bilo prihvatljivo. Obzirom da je bilo više javnih poziva i sastanaka u Mjesnom odboru, čudi ovakva zakasnjela reakcija ljudi kada je do kraja izgradnje predmetne građevine preostalo još nešto manje od tri mjeseca", zaključuje se u obraćanju iz "Vodovoda".

20. travanj 2024 12:35