StoryEditorOCM
ŠibenikDosadila im obećanja

Mještani Danila Kraljica poručili dogradonačelniku Mileti - pustite nas da izumremo, pa nećete ovdje morati ništa raditi

Piše Branimir PERIŠA
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
25. veljače 2017. - 14:29

Danilo Kraljice posljednje su od 45 gradskih četvrti i mjesnih odbora koje smo gotovo iz broja u broj predstavili na stranicama Šibenskog lista.
Ovo naselje igrom slučaja našlo se zadnje na našem rasporedu, no to nije nimalo začudilo Antu Ramadžu, predsjednika Vijeća mjesnog odbora.
– Ionako smo uvijek na začelju, za nas ništa novog – našalio se Ramadža kada smo telefonom dogovarali dolazak u Kraljice.

Do svakog od šest raštrkanih zaselaka nevidljivih s glavne prometnice vode sporedni putovi obilježeni smjerokazima: Kozići, Vukšići, Mišure, Bralići, sve do posljednjih, Ramadža i Jakoliša, gdje s obitelji u novoj kući živi naš domaćin.
Podalje od življih tokova Danila, ovo selo zorna je ilustracija zabrinjavajuće demografske slike Hrvatske. U obitelji 36 godišnjeg Ante Bralića dvoje je djece osnovnoškolaca, u bratovoj koji živi u blizini je troje, a ostalih petero raštrkano je po cijelim Kraljicama i pohađaju srednje škole.

Samo desetero djece od ukupno 90-ak mahom starijih stanovnika Kraljica u kojima je 1961., govori nam Ante, bila 461 duša i otada ide nizbrdo do danas, kada polovicu broja djece u selu čine potomci samo dviju obitelji!

Stara seoska škola odavno je napuštena te najmlađi Kraljičani po nauk odlaze u OŠ "Vrpolje", a zgrada je postala društveni dom i temeljito je obnovljena prije 7-8 godina. Žućkasta fasada, novi krov i suvremena stolarija upadaju u oči na čistini kod skretanja za Ramadže i Jakoliše, nakon što se prođe groblje i crkva sv. Ante, uokvireni visokim čempresima na blagoj uzvisini.
 


– Za ogled je naš dom, ruku na srce – govori Ramadža. Dođu ljudi iz drugih sela, dive se... U veliku salu može stati 200 ljudi, puno više nego što je nas u selu, no to je zadnje što je u Kraljice uloženo i zasluga je moga prethodnika na čelu mjesnog odbora.
Nažalost, u međuvremenu se ugasio KUD sv. Ante – stariji su izgubili volju i pobolijevaju, mlađih gotovo da i nema, a kakvi su to pjevači i diplači bili: među najboljima u Zagori, govori Ramadža.
Od aktualne gradske vlasti pokušava ishoditi da se asfaltira 2,5 kilometara pristupnih putova do kuća u svim zaselcima, ali nisu došli na red.

Moglo se raditi etapno, tijekom nekoliko godina, ali još nema niti metra asfalta, napominje, dodajući kako je razočaran i u svoj HDZ, a i SDP, jer su malo i ništa uradili da bi sačuvali selo u cijeloj zemlji i popravili životne prilike običnom svijetu.

Za dvije tipizirane, natkrivene autobusne čekaonice, jednu na glavnoj cesti kod Ramadža i Jakoliša, drugu kod Vukšića borio se govori, osam mjeseci dok ih gradska uprava nije postavila. Dotad su se djeca po kiši sklanjala u kućama pored ceste dok autobus ne bi došao.

Puste priče i zaboravljeno igralište

– S jedne strane se priča i obećava, a s druge strane – odumiremo i osipamo se. Znam da je jako teško kada naselja poput Kraljica ostanu s malo stanovnika. Čak sam rekao dogradonačelniku Mileti da je onda najbolje da nas puste neka potpuno izumremo, jer se ovdje ne može puno sakupiti od komunalne naknade, što je glavni kriterij za ulaganja i HDZ-u i SDP-u.
Po tome nikada nećemo doći na red – obrazlaže Ramadža onu svoju izjavu s početka da su Kraljice "uvijek na začelju". Inače je bagerist, odbio je posao u Njemačkoj i nije htio u grad, već je kreditom izgradio novu kuću jer su mu njegove Kraljice govori, draže i od Amerike, ali je teško bilo što uraditi bez potpore.

Ovih dana u gradskoj upravi obećali su im dovršiti igralište pored društvenog doma, koje im, unatoč dogovoru nisu izgradili investitori u vjetropark prije nekoliko godina. Jedino su poravnali teren i više se nikad nisu vratili, kao što je na obećanju ostalo da će im popraviti i glavnu cestu, oštećenu učestalim prometovanjem teških kamiona koji su prenosili dijelove postrojenja za vjetroelektranu.
– Sva je oprema išla preko nas, jer smo u sredini, između Danila i Ljubostinja, a od toga izgleda, nećemo imati nikakvu nadoknadu – razočaran je Ramadža.

No, te su se nagodbe izgleda, sklapale izvan znanja gradske uprave i "na riječ", a za veću nevolju, mjesni odbor ovih dana ostao je bez 30 tisuća kuna na računu JBŠ, kao i još neke druge institucije i mjesni odbori čiji je novac po sili zakona pretvoren u dionice banke. Da čekaju dividendu i tek onda nešto ulože za uređenje okoliša doma, što su namjeravali s tim novcem?

19. travanj 2024 20:10