StoryEditorOCM
ŠibenikPosao za 30 ljudi

Na mjestu stare praonice rublja Solaris gradi kongresni centar za 1500 osoba vrijedan 58 milijuna kuna (FOTO)

Piše Katarina RUDAN
24. veljače 2017. - 22:50

U godini kad obilježava 50. godišnjicu postojanja, hotelski kompleks "Solaris" dobit će Konvencijski centar Šibenik, najveći i najmoderniji u Hrvatskoj za organizaciju konferencija, izložbi, sastanaka, banketa i drugih vrsta događanja. Prvi je to centar u Hrvatskoj koji se gradi samo za tu namjenu, a njegovo otvaranje planirano je za početak svibnja. Centar obuhvaća više od 6000 četvornih metara zatvorenog prostora uz još dodatnih vanjskih izlagačkih prostora. Ukupno će se na tri kata prostirati jedanaest dvorana, zasebni prostori za registraciju sudionika, garderobe, te izložbeni prostori. Glavna dvorana veličine od 1110 četvornih metara i imat će strop na visini od čak 7,5 metara.



U kompleks, koji se radi u sklopu hotela "Ivan" na mjestu stare praonice, "Solaris" ulaže oko 58 milijuna kuna. Centar će moći primiti 1500 ljudi, a u njemu će se otvoriti tridesetak novih radnih mjesta. Glavni izvođač radova na Konvencijskom centru je građevinska tvrtka "A3" s kojom "Solaris" već ima iskustva kod rekonstrukcije i nadogradnje lifestyle hotela "Jure", uz tehničku i organizacijsku pomoć inženjera tvrtke "Ugo grupa".

 



– Dodatnu vrijednost Konvencijskom centru pruža pet hotela s 1500 soba, više od 20 različitih restorana i barova, 1400 parkirnih mjesta i 1100 djelatnika koji u svakom trenutku mogu odgovoriti na zahtjeve organizatora događaja ili njihovih gostiju. Ovim centrom Šibenik postavljamo kao destinaciju velikih događanja i jednu od najatraktivnijih kongresnih destinacija u Hrvatskoj. Konvencijski centar značajno će pridonijeti produženju turističke sezone te će u predsezoni i posezoni privući poslovne goste koji će Šibenik sigurno željeti posjetiti i sa svojim obiteljima - kaže izvršna direktorica "Solarisa" Katarina Lilić. Nadalje, krajem prošle godine Solaris Resort Šibenik i Milenij hoteli iz Opatije, javnosti su predstavili i najavili novi brend pod zajedničkim nazivom "Amadria Park".

 



– Ovim brendom željeli smo ujediniti naše najkvalitetnije hotelske sadržaje u Šibeniku i Opatiji koje su kategorije četiri, četiri plus i pet zvjezdica te omogućiti daljnje jednostavnije komuniciranje s gostima i širenje naše filozofije i kvalitete na ostale destinacije. "Amadria Park" je brend koji spaja dugu tradiciju i obiteljske vrijednosti. Temelji se na slobodi izbora između različitih kvalitetnih opcija, stalnom unapređenju razine usluge i osobnom pristupu svakom gostu. Cilj nam je gostima koji dolaze na odmor pružiti toplu, obiteljsku atmosferu i biti njihov partner u otkrivanju ljepota jadranske obale - kaže Lilić. Novi brend uvodit će se postupno, tijekom 2017. godine u devet hotela u Opatiji i Šibeniku. U Opatiji to su hoteli Milenij, Sv. Jakov, Royal, Grand hotel 4 opatijska cvijeta i Agava, a u Šibeniku Ivan, Jure i Andrija. Uz novi brend biti će povezani i dodatni sadržaji – Gastro World, Royal Beach Club, Dalmatinsko Etno selo, En Vogue Beach Club, Galija i Aquapark.

 



Što se poslovanja tiče, "Solaris" iz godine u godinu bilježi sve bolje financijske rezultate, pa ne čudi što najveći dio dobiti ulažu u nove vrijednosti. Tako su u prošloj godini ostvariti više nego li je to planom bilo predviđeno.
– Naime, u odnosu na poslovnu 2015. godinu ostvaren je ukupni rast od preko sedam posto, što smatramo dobrim rezultatom s obzirom na to da je i 2015. godina bila poslovno rekordna. Kako je buking za ovu sezonu dobar, očekujemo daljnji rast. Imamo puno planova, no ono što najviše poslovno planiramo jest nužni porast u kvaliteti kojeg moramo osigurati iz godine u godinu. Jer, neupitno je da su gosti prihvatili našu destinaciju, a mi moramo dokazati da možemo opravdati njihovo povjerenje za kvalitetom i novim sadržajem, istaknula je Lilić. Dodaje da će otvaranjem Konvencijskog centra stavit još veći naglasak na kongresni turizam, a time i na produženje sezone, te raditi na privlačenju najzahtjevnijih domaćih, ali i međunarodnihdogađanja kako bi se još snažnije pozicionirali u segmentu poslovnog turizma.

 



Jasno je da se sve to ne može realizirati bez kvalitetne radne snage, a to je – zbog otvaranja europskog tržišta rada nakon ulaska Hrvatske u EU – postao jedan od glavnih izazova hrvatskog turizma. Toga su svjesni i u Solarisu.
– Bez dobrih radnika nije moguće zadovoljiti očekivanja gostiju, jer je stručan i motiviran kadar baza je za svaku kvalitetu. Uz naše stalne zaposlenike, mi još od kraja prošle godine kontinuirano raspisujemo natječaje za sezonski kadar. Dio sezonskih radnika nam se vraća svake godine, što znači da su zadovoljni uvjetima koje im pružamo, a to uz konkurentnu plaću uključuje i besplatan smještaj i hranu. Trudimo se pronaći što više sezonskih zaposlenika iz naše županije, a kandidate za radna mjesta koja ne popunimo zatim tražimo i u drugim županijama. Tijekom prošlih godina uspjeli smo osigurati rast plaća koju, međutim, moramo osigurati i dalje. Prijeko je potreban daljnji rast plaća koji planiramo, jer bez toga ne možemo računati na porast kvalitete koja je imperativ naše poslovne strategije razvoja - rekla je na kraju Lilić. Kao i svake godine, tijekom sezone najviše su im potrebni djelatnici ugostiteljske: kuhari, konobar, djelatnici domaćinstva i drugih zanimanja.


Uložili više od 560 milijuna kuna

– Stalno ulaganje u kapacitete i povećanje kvalitete usluge je jedini put prema ostvarivanju konkurentske prednosti u uslužnom sektoru. Ulaganja u nove i obnovljene kapacitete u proteklih desetak godina premašila su 560 milijuna kuna. Upravo tim ulaganjima kao i ulaganjem u kadrove, uspijevamo osigurati poslovni rast i razvoj same tvrtke, što se vidi svaku godinu – kaže Katarina Lilić.


Daljnji planovi

– Budući da brendom Amadria Park namjeravamo obuhvatiti sve naše kapacitete i dodatne sadržaje, u sljedeće tri godine usmjerit ćemo se u prvome redu u obnovu hotela i sadržaja koji sada nisu uključeni u brend. To će ujedno značiti i daljnje povećanje kvalitete usluge. Zahvaljujući Konvencijskom centru Šibenik svakako planiramo produžiti naše poslovanje, a kako bude rasla podrška destinacije kroz više zrakoplovnih linija i bolje dostupnosti stranim organizatorima događaja, tako ćemo i mi dalje snažnije raditi na razvoju ponude resorta – govori Lilić.


Raspoloživi kapaciteti

'Solaris' sada raspolaže s pet hotela u kojima ukupno imamo 1500 soba te različitim dodatnim sadržajima, autokamp i apartmane za 2700 osoba i yacht marina sa 180 morskih vezova. U strukturi gostiju prevladavaju gosti iz Hrvatske i tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Slovenije.

19. travanj 2024 16:39