StoryEditorOCM
ŠibenikSDP-ovci o gradskoj upravi

Gradonačelnik Burić mulja, stalno zadužuje proračun i građane, a komunalna politika je neodređena i neefikasna

7. veljače 2017. - 22:21

Gradonačelnik Željko Burić mulja, kontinuirano generira novi proračunski dug, kreditno zadužuje grad, troši više nego što zarađuje i ne spašava Jadransku banku, već dioničare - teza je SDP-ovog gradskog vijećnika Joška Šupe iznesena na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Održao ju je zajedno s Josipom Živkovićem, članom gradske organizacije stranke, koji se kritički osvrnuo na politiku akutalne gradske uprave u vezi s komunalnim ulaganjima. Živković je bio pročelnik za komunalne djelatnosti u upravi gradonačelnika Ante Županovića i šuška se da je SDP-ov kanidat za dogradonačelnika na predstojećim izborima, no to je opovrgnuo u neslužbenom razgovoru s novinarima poslije konferencije za novinare.


Za potkrijepu svojih teza, Šupe je ponudio brojke i iznose, podvukavši da gradska uprava na vlastite troškove ulaže sve više, te su u četiri godine Burićeva mandata oni narasli na 29,5 milijuna kuna, a ukupni proračunski minus trenutačno je 27,5 milijuna. Istodobno, ulaganja u komunalnu infrastrukturu stagniraju i na razini su 2002. godine, a na Podima ih uopće nema, te iznose nula kuna, ističe Šupe.


Upozorova javnost da kredit HNK Šibenik od pet milijuna kuna vraćaju građani novcem iz proračuna, investitori na Obonjanu nisu preuzeli dug od 8 milijuna kuna, na što je upozorila i Državna revizija, a što se tiče JBŠ i njene sanacije, Šupe je ustvrdio da se javnim novcem spašavalo ulagače i dioničare, a ne banku.


S generalnom ocjenom da je u oblasti komunalnih poslova gradska uprava neodređena i neefikasna, premda je komunalna naknada podvostručena dočim je aktualna gradska uprava dobila mandat, Josip Živković ne može se načuditi da se nije nastavilo s modernizacijom javne rasvjete, osim što je ostvaren jedan naslijeđeni projekt koji je on pisao dok je bio pročelnik.
-Šibeniku nije na čast da je u tome pogledu daleko otišao susjedni Unešić, a da se ovdje zaostaje. Upravo takvi projekti omogućuju velike uštede, od čega se može osigurati novac za nova ulaganja! - smatra Živković. 
 

19. travanj 2024 17:46