StoryEditorOCM
ŠibenikEksplozije u srijedu

Na Šubićevcu u jami pronađeno 200 skrivenih ručnih bombi iz Drugog svjetskog rata

Piše Katarina Rudan
31. siječnja 2017. - 22:18


Kako doznajemo od voditelja radilišta Zorana Vasiljevića iz tvrtke Rumial d.o.o., bombe su pronađne za vrijeme odrađivanja projekta razminiranja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata na području park šume Šubićevac, prije svega "zvončića".

-Mi jesmo došli tražiti "zvončiće" i bili smo iznenađeni kad je naš detektor "zasvirao" iznad jedne rupe. Radi se o ručnim bombama M35, koje su najvjerojatnije proizvdene još u Kraljevini Jugoslaviji, u vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu. Dakle, to je iz daleke trideset i pete godine prošlog stoljeća! Netko ih je ostavio u duboku rupu ispod jedne stijene, pretpostavljamo nakon Drugog svjetskog rata, jer se takve bombe kasnije nisu proizvodile. Do danas smo izvukli blizu 200 komada, a koliko toga još ima u ovom trenutku ne mogu reći. Sutra ćemo pokušati ući u jamu i otkriti ima li ih još, iako je jako nezgodan pristup i čovjek teško može unutra ući, rekao nam je Vasiljević.



Iz tvrtke Rumital obavijestili su da će uništavanje pronađenih ručnih bombi morati vršiti pojedinačno, a obaviti će to u srijedu, 01.veljače 2017. u vremenu od 11 do 17 sati. Zbog toga mole građane da se zbog vlastite sigurnosti u navedenom periodu ne kreću po brdu Šubićevc.



 

19. travanj 2024 09:11