StoryEditorOCM
ŠibenikU džepu ostalo 4 milijuna

Kontroverzna odluka: Produžen vijek Ininoj pumpi na rivi koje nema u strategiji grada (FOTO)

12. siječnja 2017. - 14:53

Voljom demokratske većine, kako je to pomalo cinično kazao jedan oporbeni vijećnik, šibensko Gradsko vijeće odlučilo je s 14 glasova "za" i jednim suzdržanim produžiti vijek Ininoj benzinskoj crpki na rivi, tako što je prihvaćen zaključak o "ispravku tehničke greške u GUP-u" i u ključni planski dokument vraćena sporna crpka.

Vijećnici SDP-a i HNS-a napustili su vijećnicu, odbijajući sudjelovati u "sivoj zoni" kako je to kazao Ivan Rajić u ime kluba socijaldemokrata. Sjednicu su privremeno napustili i "reformist" Petar Baranović, Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine te nezavisna Mira Vukšić, ali su se na drugu točku dnevnog reda ipak vratili Baranović i Ukić Kotarac vratili.

Time je legitimitet dobio i natječaj za produžetak koncesije crpki na rivi na novih 20 godina, pri čemu je ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dulibić, čije Upravno vijeće dodjeljuje koncesiju, uvjerio vijećnike da se koncesija automatizmom poništava dočim se plan izmjeni (?!)

Dva sata vijećnici su uvjeravani kako je za cijeli slučaj kriva obična "tehnička greška" kakve se događaju u svim gradovima, općinama i županijama, da greška nije bila namjerna i da je sporna pumpa zapravo u planu bila, ali nije adekvatnim simbolom označena.

Pročelnica gradske uprave za prostorno uređenje Madlena Roša Dulibić objašnjavala je kontroverznu situaciju kao "kad se dogodi da u planu nije nešto što mora biti", svojevrsni tipfeler, rekla je. Pozvala se čak i na mišljenje Ivana Vrdoljaka iz 2012. kao svojedobnog ministra graditeljstva i njegove upute kako postupati u slučaju tehničke greške!

Oporba je podsjećala kako benzinska pumpa INA- e na šibenskoj rivi nije s razlogom u GUP- u jer nije ni u Strategiji razvoja grada na kojoj se GUP temelji. Upozoravali su na ranije stavove GV-a koje od 2008. nikad nije dalo "zeleno svjetlo" benzinskim postajama Vanjski i Riva za koje se kontinuiralo govorilo da će biti izmještene na drugu lokaciju.

Kako su sjednici bili prisutni i predstavnici investitora u projekt gradskog hotela nasuprot Inine crpke, tvrtke Riva Sunca, neki su iz oporbenih klupa tražili da im se omogući obraćanje Vijeću. No, ne samo da investitorima to nije omogućeno, nego je predsjednik GV-a Ante Rakić, pozivajući se na Poslovnik, odbio dati riječ i saborskom zastupniku SDP-a Franku Vidoviću.

Pomalo je ironično izgledala "rasprava" o benzinskoj crpki na rivi kao druga točka dnevnog reda, nakon što je "ispravljena tehnička greška" i crpki potvrđeno pravo na nastavak koncesije.

Pokušaj Petra Baranovića da obveže gradonačelnika na preciziranje roka u kojem će biti dislocirana pumpna stanica s rive ,neslavno je završio, a Željko Burić je kazao: Dok sam ja gradonačelnik, Šibenik neće ostati bez crpke na obalnom pojasu. I dalje ću podržavati projekt hotela na obali, i dalje sam spreman na suradnju s investitorima unatoč njihovo nekorektnom ponašanju u zadnje vrijeme, ali grad bez crpke na obali neću ostaviti. Zamjensku lokaciju za tu benzinsku postaju moći ćemo, vjerujem, riješiti kroz projekt cjelovitog uređenja prostora bivšeg TEF-a- poručio je gradonačelnik.


 


Franko Vidović: Svjedočili smo podvali gradonačelnika
- Svjedočili smo truloj raspravi, podvali gradonačelnika i stručnih službi Grada, svjedočili smo da mi u rođenom gradu, kao saborskom zastupniku ne daju riječ pozivajući se na Poslovnik. Ovo je prvo Gradsko vijeće na kojem gost ne dobija pravo obratiti se- ogročeno je novinarima kazao zastupnik SDP-a, donedavni gradski vijećnik Franko Vidović.Ocijenio je da se radi o podzemnim igrama, a ne "tehničkoj greški",i najavio da u toj farsi i "sivoj zoni" vijećnici SDP-a neće sudjelovati.

23. travanj 2024 17:21