StoryEditorOCM
ŠibenikNovac iz EU fondova stigao za arheološke lokalitete na Danilu

Počela turistička valorizacija danilske kulture

7. prosinca 2016. - 14:52

Arheološki lokalitet Šematorij na Danilo za jedan je korak, mali, ali značajan, bliži realizaciji dugogodišnje ideje i želje da postane kulturno turistička atrakcija u šibenskom zaleđu. Pod vodstvom Muzeja grada Šibenika počela je provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu. Projekt je vrijedan 1,8 milijuna kuna od čega će 1, 5 milijuna kuna biti osigurano iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostali iznos izdvojiti Muzej grada Šibenika.
Projekt obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra te in-situ prezentacije na ostacima vile rustice na lokalitetu Šematori. Također, rekonstrukciju postojećeg puta u dužini od 1, 5 kilometara te uređenje tematske staze, a bit će izrađen i projekt obnove i opreme crkve sv. Danijela.
Projekt valorizacije danilske kulturne baštine nastao je na inicijativu lani osnovane Udruge za održivi razvoj Danila "Sv. Danijel“, ističe mr. sc. Željko Krnčević, kustos i muzejski savjetnik Muzeja grada Šibenika, ujedno i voditelj ovog projekta.

Neprepoznato mjesto

– Prema podacima Instituta za turizam, oko trećina turističkih posjetitelja može se smatrati ciljanim, kulturom motiviranim turistima koji putuju specifično zbog posjeta kulturnoj atrakciji ili su na kulturom motiviranom odmoru. Prema istom istraživanju, oko 34 posto kulturnih turista posjećuje i obilazi kulturne znamenitosti i spomenike, a prilikom odabira turističke destinacije kulturna ponuda destinacije te mogućnost rekreacije su na vrlo visokom nivou razloga dolaska. U Šibeniku je prošle godine ostvareno preko milijun turističkih noćenja, dok s druge strane, u ruralnom krajobrazu Danila, samo 17 kilometara od Šibenika postoji sedam zaštićenih kulturnih dobara male međusobne udaljenosti, od kojih ni jedno nije turistički valorizirano. Upravo na tom tragu, ali i s dugogodišnjom intencijom šibenskog muzeja da se Danilu osigura prestižno mjesto na turističkoj karti Hrvatske u skladu sa značajem koju ima u arheološkoj literaturi nastao je ovaj projekt – kazao je Krnčević.
Projekt treba biti završen do lipnja 2018. godine, a predsjednik Mjesnog odbora Danilo i jedan od vodećih ljudi Udruge "Sv. Danijel" Miro Vukšić vjeruje kako bi to mjesto u šibenskom zaleđu u skoroj budućnosti moglo postati nezaobilazna točka na mnogim turističkim rutama.
– Ovim projektom se nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija u jedinstven turistički proizvod. Danilo bi, dakle, posjetiteljima trebalo biti zanimljivo zbog povijesne i kulturne baština, ali i zbog odmora u prirodi i koji se tako kao dodatan sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke putne itinerare koji se vežu za posjet NP Krka, Šibeniku ili Splitu – vjerujeje Vukšić.

23. travanj 2024 20:59