StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRAH PDV-a U TURIZMU OD 25 POSTA

'Preveslali' Marića: Ugostitelji nisu dali državi 800 milijuna kuna

19. prosinca 2017. - 20:40

Godinu dana nakon što je, uz puno buke i protivljenja svih iz područja ugostiteljstva i turizma, uvedena gotovo udvostručena stopa PDV-a za te djelatnosti (s 13 na 25 posto), država je nevoljko priznala kako nije ostvarila očekivane financijske učinke od toga nameta.
Nakon povijesnih rekorda u fizičkom prometu, dolascima i potrošnji gostiju u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, porezni utržak, čini se, nije pratio taj rast pa je u javnost izišlo nezadovoljstvo Porezne uprave činjenicom "kako podaci iz fiskalizacije ne odražavaju makroekonomske pokazatelje vezane za ovogodišnju turističku sezonu jer ukazuju da tijekom turističke sezone nije došlo do očekivanog broja izdanih računa, kao ni iznosa računa".
Iako službeni podaci o tome nisu objavljeni, makar svi u turizmu o njima govore, ovih dana je prvi put i ministar financija Zdravko Marić kazao kako prihod od fiskalizacije iz ugostiteljstva nije povećan.

Razočarani poreznici

Na pitanje kako tumači činjenicu da su mnogi ugostitelji našli način da izbjegnu plaćanje povećanog PDV-a, ministar Marić je kazao:

– " Istina je da ima nekoliko doskočica kojima se služe, ali vodimo računa o tome kako te situacije suzbiti i minimizirati, ne samo radi punjenja državnog proračuna, nego prije svega zato da se zaštite oni koji uredno plaćaju porez. Takvi individualni slučajevi postoje, ali Porezna uprava i inspektori su svjesni toga. S druge strane, to je argument da inspektori rade još više. Ove su godine inspektori Porezne uprave obavili 9400 nadzora, od čega je bilo 7,5 tisuća nadzora fiskalizacije, a u 42 posto su utvrđene nepravilnosti, neizdavanje računa, duplicirani računi, nerazmjeri u blagajnama i drugo. Čim najavimo pojačano snimanje ugostiteljskih objekata, isti čas imate povećanje prometa u njima za 50 posto. Imate iste objekte na istim lokacijama koji prijavljuju pet puta veći prihod jedan od drugog i to je nelogično."



Ministar Marić je tako indirektno potvrdio ono što su mediji odavno nagađali, a to je da je Ministarstvo financija razočarano rezultatom dijela porezne reforme kojom je povećana stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu. Naime, lani u ovo vrijeme govorilo se o tome kako bi država tako visokim PDV-om na ugostiteljske usluge hrane i pića trebala uprihoditi oko 800 milijuna kuna više, ali iako je do kraja godine ostao tek koji dan, nigdje nema podataka o tome koliko se stvarno više uprihodilo na ime PDV-a od 25 posto na ugostiteljske usluge.

Zadnja informacija, objavljena u listopadu, bila je da je do kraja kolovoza fiskalizirano 1,6 milijardi računa, odnosno jedan posto više nego lani, s ukupnim iznosom od 114,5 milijardi kuna, što je porast od osam posto.

Kada se zna da je do kraja tog istog rekordnog kolovoza, kojim uglavnom završava najjača "špica" turističke sezone, rast turističkog prometa u Hrvatskoj bio 14 posto, a noćenja 12 posto, logično je upitati se jesu li to gosti zaista manje trošili ili su ugostitelji manje prijavljivali prometa.

Jer, kao što je "Slobodna" već pisala, ugostitelji su masovno ove godine zloupotrebljavali mogućnost da registriranjem novih "jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću" i obrta budu kao početnici oslobođeni plaćanja PDV-a u prvoj godini rada, što je država omogućila poduzetnicima radi boljeg poslovnog starta.



Tako smo bili svjedoci pojave da je broj "novih" ugostitelja značajno porastao, baš kao i drugih obrta u svim djelatnostima. Tako su i mnogi već uhodani i godinama popularni kafići, slastičarnice i kavane s milijunskim prometima i posjećenošću preko noći postali početnici na papiru registriranjem nove tvrtke na drugo ime i tako izbjegli plaćanje PDV-a za ugostiteljstvo od 25 posto.
Tvrtke početnici prvu godinu rada su, naime, oslobođene plaćanja PDV-a, ali ako u toj godini ostvare prihode veće od 230 tisuća kuna, one godinu kasnije automatizmom ulaze u sustav PDV-a.

Prva godina

Retroaktivno im se za prvu godinu, iako su ostvarile veći prihod, ne zaračunava PDV. I tako je za tisuće obrtnika ugostitelja 2017. bila baš ta "prva" godina, u kojoj su prošli ispod radara poreznih davanja, bez obzira što je iza mnogih od njih više desetljeća rada i iskustva u ugostiteljstvu, ali i brojnim drugim djelatnostima na koje se ista odredba odnosi.

Porezna uprava najavila je kontrolu prijave novih obrta, no nenaplaćeno u 2017. godini više ne mogu utržiti. Država, očito, nije predvidjela takvu domišljatost poduzetnika i odatle "minus" u državnoj blagajni (ne)naplaćenog poreza.

Porezna uprava, koja jedina raspolaže informacijom je li to doista tako, za sada šuti. Iako smo od njih tražili podatke o tome, odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.
 


KAKO VARAJU DRŽAVU

AKCIJA – Ugostitelji zloupotrebljavaju mogućnost da registriranjem novih "jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću" i obrta budu kao početnici oslobođeni plaćanja PDV-a u prvoj godini rada, što je država omogućila poduzetnicima radi boljeg poslovnog starta.

REAKCIJA – Država, očito, nije predvidjela takvu domišljatost poduzetnika i odatle "minus" u državnoj blagajni (ne)naplaćenog poreza.

24. travanj 2024 12:55