StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDobra vijest iz Fonda Dubravka Ponoša:

Natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća počet će sredinom 2018.

8. prosinca 2017. - 18:21

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš najavio je danas da će natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća početi sredinom sljedeće godine, javlja Hina.

- Korist ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja - rekao je Ponoš na brifingu za novinare odgovarajući na pitanje hoće li energetska obnova obiteljskih kuća ići preko jedinica lokalne samouprave ili će biti direktno prijavljivanje aplikanata. 

Za sada nije mogao reći o kojem se iznosu radi ni o mjeri jer se ona još razrađuje i "podesit će se" kad budu znali s koliko novca raspolažu.    

Ponoš  je dodao kako su svjesni da Fond u proteklih godinu-dvije nije bio institucija na kakvu smo navikli. Poručio je kako je došao "pozicionirati Fond kao nezaobilaznu točku u energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i projektima koji se provode uz EU sufinanciranje".

- Vjerujem da u Fondu postoji i znanje, postoji i referenca, postoji iskustvo i to je nešto što sam siguran da se u Hrvatskoj teško može naći na jednom mjestu i upravo zbog toga smo postali nezaobilazna tehnička pomoć prijaviteljima u programima energetske učinkovitosti koji se sufinanciraju iz EU fondova - rekao je Ponoš. Dodao je da je na nekim sličnim pilot-projektima prolaznost bila jedva 16 posto, a kada se Fond uključio pružajući stručnu pomoć prijaviteljima, to se diglo na 96 posto.

Istaknuo je da su to neki bitni razlozi kako bi apsorpcija financijskih sredstava iz EU fondova bila znatno bolja.

16. travanj 2024 21:19