StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška pomorska nesreća u Puli

Tone nafte s broda "Silni" oštećenog u uljanikovu brodogradilištu prijete moru u luci

13. studenog 2017. - 18:15

Plutajuća naftna mrlja uočena je oko motornog broda za prijevoz goriva u koji je u ponedjeljak ujutro, zbog jakih udara bure koji su ga otrgnuli s veza u pulskom brodogradilištu Uljanik, udario brod-naftna platforma, a s obzirom da je u motornom brodu preostalo još 14 tona pogonskog goriva, zbog opasnosti od onečišćenja mora Lučka kapetanija sazvala je uži stožer Županijskog operativnog centra. 
"Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom. U pokušaju spašavanja motornog broda od potonuća djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali priveznom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno", kaže u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 Navodi da se teška pomorska nesreća dogodila po jakom nevremenu u pulskoj luci u krugu Uljanika, gdje se novogradnja naftne platforme "Apollo" zbog jakih udara vjetra otrgnula s veza i nekontrolirano otplutala prema gatu, gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Pritom je udarila u motorni brod "Silni" na vezu, te je pričinjena značajna materijalna šteta uz moguće onečišćenje mora.
 Od jačine udara, dodaju u Ministarstvu, došlo je do nagnuća Brodospasovog broda koji je počeo "ubrzano primati more", dok je na brodskoj palubi primijećeno i strujno iskrenje. Na naftnoj platformi zasad je, pak, utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat. 
"Obzirom da je na brodu 'Silni' u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube. Stoga je Lučka kapetanija Pula na poziciju nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša", ističu u Ministarstvu.
 Dodaju kako je zbog opasnosti od onečišćenja mora i dogovora o načinu izvlačenja preostalog goriva iz oštećenog Brodospasovog broda, Lučka kapetanija Pula sazvala uži stožer Županijskog operativnog Centra u cilju planiranja daljnjih aktivnosti. Vremenske prilike su nepovoljne, na poziciji puše sjeveroistočni vjetar brzinom od oko 50 kilometara na sat praćen kišom što dodatno otežava planirane aktivnosti, zaključuje se u priopćenju.
 

20. travanj 2024 09:41