StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBITELJSKI ZAKON

Nema više obveznog mirenja, razvedite se na sudu

Piše Anita Belak-Krile
12. studenog 2017. - 22:05

Iako se u medijima najavljivalo da bi nacrt Obiteljskog zakona u ponedjeljak mogao biti pušten u javnu raspravu, to se ipak neće dogoditi jer među partnerima u vladajućoj koaliciji i dalje traju usuglašavanja.

Riječ je o poznatom nacrtu zakona koji je zbog žestoke reakcije javnosti na pokušaj nametanja izrazito konzervativnih normi i neprihvatljive definicije obitelji naglo povučen iz javne rasprave koncem rujna i poslan na doradu.

Oporba je u Saboru, zbog predloženih zakonskih rješenja, zatražila smjenu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić. Ministrica se u međuvremenu ispričala zbog spornih dijelova zakona, a u Saboru jučer nije prošla njezina smjena. U glasanju u subotu poslije ponoći dobila je potporu 78 glasova vladajućih, dok je za opoziv glasalo 49 zastupnika.

– Očekujemo da će novi nacrt Obiteljskog zakona krenuti u javnu raspravu za dva-tri tjedna. Još ima spornih točaka oko kojih se pokušavamo dogovoriti – kazao nam je jučer izvor iz vladajuće koalicije. Nakon jednomjesečne javne rasprave prijedlog ide na Vladu, a s obzirom na ustavnu stanku u zasjedanju Sabora od sredine prosinca, teško da će se zakon pred saborskim zastupnicima pojaviti prije konca siječnja iduće godine.

– Činjenica je da je iz zakona uklonjeno dosta spornih odredbi, no i dalje postoje dijelovi zakona koje je potrebno poboljšati. Vjerujemo da ćemo konstruktivnom komunikacijom s našim koalicijskim partnerom ukloniti i ostale sporne elemente – potvrdili su nam u HNS-u. Doznali smo neke od promjena, no pitanje je što će na koncu, dok nacrt prođe javnu raspravu i dođe na saborske klupe, od njih ostati.

U prvom nacrtu zakona iz rujna koji je povučen, izvanbračni parovi nisu mogli posvajati djecu pod istim uvjetima kao bračni, nego samo iznimno, ako postoje osobito opravdani razlozi na strani djeteta. To je u novom prijedlogu ispravljeno. Sad izvanbračni parovi imaju jednaku mogućnost posvajanja kao i bračni, kao i mogućnost roditeljskog informiranja i savjetovanja.

Osim poznate činjenice da u novom zakonu više neće biti sporne definicije da je obitelj samo ona u kojoj partneri imaju dijete, a koja je izbačena, HDZ ne želi odustati od uvođenja odredbe vezane uz pokretanje postupka razvoda na sudu koja je promijenjena prije dvije godine. HNS je sklon tome da ostane sadašnje rješenje, no u HDZ-u kažu kako ih na promjene obvezuju usklađivanje s propisima Europske unije.

Sadašnje pravilo koje predlažu slično je onima donesenim prije 15-ak godina. Prema njemu, bračni parovi roditelji maloljetne djece razvod više ne bi pokretali na centrima za socijalnu skrb, nego izravno na sudu.

Na taj način ponovno će se u procesu razvoda više angažirati odvjetnici, za kojima je do sada bilo manje potrebe jer su roditelji na sud odlazili s planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nakon prestanka zajedničkog života. Roditeljski plan ovim se prijedlogom zakona ukida jer je procijenjeno da ga se roditelji u velikoj većini nisu ni pridržavali.

U novom prijedlogu roditeljsko informiranje i savjetovanje provodit će se pri razvodu braka u kojem su rođena djeca, slično sadašnjem savjetovanju i medijaciji, a odustalo se od uvođenja obveznog mirenja.

U odnosu na aktualni Obiteljski zakon, koji je donesen 2015. godine, za vrijeme Vlade SDP-ova premijera Zorana Milanovića izbačene su i tablice alimentacije.

Riječ je o tablicama koje je nadležno ministarstvo donosilo jednom godišnje, a propisivale su konkretne iznose prema prosječnim potrebama maloljetnog djeteta u skladu s dobi djeteta, prihodima roditelja obveznika uzdržavanja prema platnim razredima i prosječnim troškovima života u Hrvatskoj.

Predlagatelj smatra da su dovoljan orijentir minimalni mjesečni iznosi i da dijete treba pratiti standard roditelja obveznika uzdržavanja.
 

20. travanj 2024 14:12