StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGulam za potpredsjednika

Mladi pirovački načelnik kandidiran za visoku funkciju u "narodnjacima": HNS je stranka koja participira u Vladi i vjerujem da ćemo neke projekte u Pirovcu i županiji sada moći lakše politički pogurati

21. listopada 2017. - 11:11

Tridesetogodišnji Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac, kandidiran je, zajedno s kolegicom Marijom Puh, za potpredsjednika HNS-a, stranke kojoj se, kako se čini, na čelo ponovno vraća Ivan Vrdoljak, dok bi mu zamjenik trebao biti Predrag Štromar.

Gulam je sa samo 26 godina prvi put izabran, i to kao potpuni politički autsajder, za općinskog načelnika u Pirovcu, a u svibnju ove godine, drugi mandat je osvojio već u prvom krugu. Zadovoljan je svojim postignućima i često zna reći da je Pirovac napravio veliki iskorak i u mnogočemu preskočio i Šibenik i Vodice. No, što će značiti za Pirovac njegova kandidatura i izbor na jednu od čelnih pozicija u HNS-u, kao stranci partneru vladajuće većine u državi, pitali smo Gulama, aludirajući i na njegov mogući odlazak put Zagreba.

– Moj izbor za potpredsjednika može biti samo na korist općini Pirovac, ali i šire, cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, jer je HNS stranka koja participira u Vladi i vjerujem da ćemo neke naše projekte sada moći lakše politički pogurati. Međutim, ne dolazi u obzir da bih samo četiri mjeseca nakon lokalnih izbora, na kojima su mi birači dali povjerenje kao nečelniku općine, prihvatio bilo kakvu funkciju na državnoj razini. Imao sam takve ponude i kad je HNS tek odlučio ući u Vladu Andreja Plenkovića, ali sam takvu mogućnost odmah otklonio – kaže Gulam.

Bilo bi neodgovorno i nekorektno, smatra, da odmah "pobjegne" u Zagreb čim mu se pružila prva prilika, a tek je dobio drugi mandat i započeo niz projekata od iznimne važnosti za njegovu općinu. Bilo bi to izigravanje povjerenja koje je dobio od svojih sumještana, a i dovelo u pitanje njegovu vjerodostojnost kao čovjeka i političara.

 

Koja mu je pozicija ponuđena svojedobno u Vladi, nije htio otkriti, jer, kako kaže, bilo bi to vrlo neumjesno prema kolegi koji je na to mjesto došao. Za njega ima vremena, kaže, a hoće li nakon idućih parlamentarnih izbora, koji dolaze samo nekoliko mjeseci prije lokalnih, eventualno prihvatiti neku dužnost na nacionalnoj razini, "procijenit ćemo što nam je korisnije, a onda i pripremiti odgovarajućeg kandidata za načelnika općine".

Mjesto potpredsjednika HNS-a svakako će nastojati kapitalizirati na korist općine Pirovac i projekata koji će unaprijediti razvoj općine i standard njezinih stanovnika, ali će, naglašava, jednako nastojati pomoći i kolegama načelnicima i gradonačelnicima u županiji kako bi se izlobiralo za njihove razvojne projekte, poručuje mladi HNS-ovac, liberal po svjetonazoru, cijepljen od ideoloških podjela i zastranjivanja.


Ne dolazi u obzir da bih samo četiri mjeseca nakon lokalnih izbora, na kojima su mi birači dali povjerenje kao nečelniku općine, prihvatio bilo kakvu funkciju na državnoj razini

25. travanj 2024 09:25