StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNulta točka tolerancije

Šef šibensko-kninskog HDZ-a bez milosti za požeško-slavonskog župana: Suspenzija odmah! A ako se dokaže da je tukao ženu, Tomaševića izbaciti!

7. listopada 2017. - 10:34

Apsolutno nulta točka tolerancije na nasilje prema bilo kome, a pogotovo nasilje u obitelji i nasilje prema ženama. Komentirao je tako "slučaj Tomašević" čelnik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić. Za njega je nasilje kao takvo neprihvatljivo i mora biti sankcionirano, a naročito kad mu pribjegavaju ljudi koji se bave javnim poslom jer bi oni trebali biti primjer svojim ponašanjem, dakle, ogledalo društva.

- Ako se u postupku koji je pokrenut pokaže točnim da je župan Alojz Tomašević nasilnik, da je doista tukao svoju ženu, takva osoba nema što tražiti u politici. Pitam vas kako bi takva osoba, ponavljam, pod uvjetom da je doista primijenio nasilje nad suprugom, mogao ostati na dužnosti župana - decidiran je Dujić.

Očekuje da u ovom slučaju sustav djeluje promptno, jer je to postupak koji se ne smije odugovlačiti zbog svojih društvenih i etičkih konzekvencija. Što se tiče HDZ-a, Dujić drži da se stranka mora rješavati svih nasilnika ma kako se zvali, bez obzira koje dužnosti obnašali i u kojim strukturama bili.



- Prema nasilju ne može biti ni milosti ni popusta, ono ne smije proći nekažnjeno i "između kapi", što bi se reklo. Dakle, institucije trebaju odraditi svoj dio posla i donijeti odluku, a u međuvremenu takve osobe nemaju što raditi u javnom prostoru, moraju biti pod suspenzijom i čekati pravorijek nadležnih tijela. Svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno, ali netko tko je pod sumnjom za nasilje ne smije javno istupati dok postupak traje. Prema tome, župan Tomašević treba biti suspendiran i ako u postupku dokaže da nije kriv, čeka ga njegova dužnost, a ako ne dokaže, po meni takav ne smije više aktivno djelovati u politici, a kamoli obnašati tako odgovornu javnu funkciju - zaključuje šef šibensko-kninskog HDZ-a.

Nešto je "mekši" u svojim opservacijama Tomaševićev kolega po dužnosti, šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji nasilje smatra nedopustivim i neciviliziranim, ali u slučaju da se požeško-slavonskom županu dokaže krivnja, Pauk očekuje da snosi moralnu odgovornost.

24. travanj 2024 10:53