StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU SDP-u vrije

Čestitka Bujancu bila je kap koja je prelila čašu: Bernardiću se trese stolica, Franko Vidović tvrdi da je odbio Bujančevu bocu vina

Piše Pišu Marina Karlović- Sabolić
Zoran Šagolj
12. rujna 2017. - 14:05

Splitski SDP-ovci bacili su rukavicu izazova Davoru Bernardiću.

U peticiji koju je u tjedan dana potpisalo 330 od 573 članova gradske organizacije socijaldemokrata – više od polovine ukupnog članstva – traži se ukidanje izvanrednog stanja u toj stranačkoj organizaciji i hitno održavanje izbora za novo vodstvo splitskog SDP-a. U tekstu se zamjera što Bernardićev povjerenik za Split Zvane Brumnić nije u roku od 60 dana od svojeg imenovanja, kao što to izrijekom propisuje stranački Statut, raspisao izbore i organizirao konvenciju na kojoj će se birati novi čelni ljudi splitskih socijaldemokrata.

Split: Odmah

– Zahtijevamo da Predsjedništvo SDP-a, poštujući važeći Statut, odmah omogući organiziranje izbora i izborne konvencije za GO SDP-a Split. Ukazujemo na činjenicu da se u proljeće iduće godine u gradu Splitu održavaju izbori za vijeća gradskih kotara i mjesne odbore, pa je stoga za kvalitetne pripreme za izbore nužno da se demokratski izaberu organi GO SDP-a Split u roku propisanom Statutom SDP-a člankom 65., od najviše 180 dana nakon izbora za predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave – zaključuje se u peticiji.

Peticiju, koju je u Splitu pokrenuo SDP-ov gradski vijećnik i kandidat za novog predsjednika splitskih socijaldemokrata Goran Kotur, elektroničkom poštom su dobili, potvrdilo nam je to u ponedjeljak poslijepodne nekoliko članova Predsjedništva, svi u vrhu SDP-a, pa bi se zahtjev splitskih SDP-ovaca mogao naći na dnevnom redu sjednice Predsjedništva stranke najavljene za utorak poslijepodne.

Ova inicijativa dolazi u prilično nezgodnom trenutku za Bernardića. Predsjednik SDP-a tijekom vikenda bio je izložen pravoj lavini kritika zbog čestitke za vjenčanje koju je preko Vibera poslao radikalnom desnom TV voditelju Velimiru Bujancu.

Kritizirali su ga njegovi unutarstranački oponenti, članovi Predsjedništva SDP-a, ali i stranački Forum mladih, u kojemu je do sada Bernardić imao veliki utjecaj.

Komadina: Do kraja godine

Osim toga, potpredsjednik socijaldemokrata i jedan od Bernardićevih najbližih suradnika Zlatko Komadina našao se na istom tragu kao i splitski SDP-ovci. I on će inzistirati da se izbori za SDP-ove čelnike na terenu održe najkasnije do konca ove, a ne do svibnja iduće godine, kako je to prvobitno isplanirao Bernardić.

Takav je zaključak prošloga tjedna usvojio primorsko-goranski odbor SDP-a, jedna od najutjecajnijih organizacije SDP-a u zemlji. Iako Komadina javno ne kritizira Bernardića – niti u svojoj bazi otvara prostor za kritike na račun predsjednika SDP-a – ovo je prvi put da se izrijekom usprotivio politici predsjednika socijaldemokrata, što je jasan signal da više nije spreman bezrezervno podržavati Bernardićeve poteze.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a bi se, osim naglo odgođenih unutarstranačkih izbora, moglo otvoriti i pitanje stranačkih financija.

U nastojanju da dođe do novca za financiranje kampanje za lokalne izbore, SDP se zadužio kod Erste banke za osam milijuna kuna. Zauzvrat, založili su dvije nekretnine u Poreču i Zagrebu, a ta je odluka, prema neslužbenim informacijama, donesena bez blagoslova vrha stranke.

Članak 60. Statuta SDP-a propisuje da sve ugovore o stjecanju, otuđenju i opterećenju imovine SDP-a prije zaključenja odobrava Predsjedništvo SDP-a na prijedlog Poslovnog odbora stranke, pa nije isključeno da bi se zbog kršenja Statuta mogla i službeno zatražiti odgovornost.

A glasanje o ovom pitanju definitivno bi moglo pokazati ima li Bernardić većinu u Predsjedništvu stranke, ili je ona – nepovratno izgubljena.

Strah od konvencije

U taboru Davora Bernardića sve je primjetniji strah od stranačke konvencije koja je, u izvještajno-tematskoj verziji, najavljena za konac godine. Na Iblerovu trgu procjenjuju da bi na konvenciji, na kojoj bi se trebao usvojiti novi Statut stranke, Bernardićevi kritičari mogli zatražiti izglasavanje nepovjerenja predsjedniku SDP-a.

Iako je Bernardić prošlog studenog izabran za novog lidera socijaldemokrata s gotovo 65-postotnom potporom članova – većom nego je itko u SDP-u dobio u natjecanju s više kandidata – više se sa sigurnošću ne može reći bi li on takvo glasanje delegata politički preživio. Ili bi ono moglo označiti početak njegova kraja.

Kotur: Treba nam novo vodstvo

– Točno je da sam sastavio zahtjev Predsjedništvu SDP-a da odmah omogući organiziranje izbora i konvencije GO SDP-a Split, i da sam organizirao prikupljanje potpisa. Drago mi je da je većina članica i članova podržala sadržaj zahtjeva – odgovorio nam je u kratkoj izjavi splitski SDP-ovac Goran Kotur, koji ističe da gradska organizacija SDP-a treba novo vodstvo kako bi se stranka mogla kvalitetno pripremiti za kotarske izbore.

– Nema nikakvog razloga da splitski SDP, uz kvalitetnu i energičnu kampanju, ne pobijedi u splitskim gradskim kotarima u kojima je naša stranka redovito najjača na parlamentarnim izborima, i tako pokaže da se ubrzano vraća u sam vrh splitske političke scene – zaključuje Kotur.
 
Franko Vidović: Bujančevu bocu vina ja sam odbio!

Izjavom da mu je Davor Bernardić, ali i neki drugi SDP-ovci, uputili bračnu čestitku, Velim Bujanec izazvao je pravi mali potres u najjačoj oporbenoj stranci.
Stvari su otišle dotle da neki od istaknutijih dužnosnika najavljuju da će to pitanje potegnuti na ovotjednoj sjednici stranačkog predsjednika, i to čak prije nego problem kredita koji je još uvijek nepoznati netko iz vrha SDP-a, uz zalaganje dviju nekretnina u Zagrebu i Umagu, digao u komercijalnoj banci radi krpanja minusa na računu.
Do Franka Vidovića, SDP-ova saborskog zastupnika, inače vrlo bliskog stranačkom šefu, došla je informacija kako je i njegovo ime među onima koji su čestitali kontroverznom TV voditelju. Vidović trenutačno službeno boravi u Kanadi i sve ga je to prilično uznemirilo.
- Ja sam s kolegom Vedranom Babićem iz Predsjedništva SDP-a sjedio u poznatom zagrebačkom restoranu, da bi nas u jednom trenutku Velimir Bujanec, koji je sjedio za susjednim stolom ponudio bocom vina. Ja sam to odbio, jer mi nismo prijatelji, niti ćemo to ikada biti. Gnušam se onoga što on radi. E ako je to čestitka koju sam uputio, onda ja stvarno ne znam... - kazao nam je Vidović u telefonskom razgovoru.
Pitali smo ga i kako komentira Bernardićevu čestitku, pogotovo što slovi za njegova prvog savjetnika i pratitelja u prigodama koje rado pohodi desnica, a čija je Bujanec medijska ikona.
- Ne mislim ništa o tome. Svatko ima svoje razloge. Jedino što znam jest da ja to nikada ne bih napravio - odgovorio nam je šibenski SDP-ovac.

20. travanj 2024 08:14