StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDrugo mišljenje

Ugledni novinar Slobodne Dalmacije o skorom uvođenju poreza na nekretnine: Primoštenski načelnik namjerno muti vodu

4. kolovoza 2017. - 13:41

Što je bliži početak prve faze primjene poreza na nekretnine, to su sve snažniji glasovi protiv uvođenja tog poreza umjesto komunalne naknade.

Tako je načelnik Primoštena Stipe Petrina ustvrdio kako je Gradsko vijeće jednoglasno podržalo zahtjev da se ide na referendum, te je pozvao i druge lokalne čelnike da postupe jednako.

Davor Huić, suosnivač "Lipe", udruge poreznih obveznika, rekao nam je kako i ta udruga razmišlja o pokretanju inicijative za raspisivanje referenduma jer svojom peticijom protiv tog zakona već su prikupili 82 tisuće potpisa. I nemali broj javnih osoba se uključio u borbu protiv novog poreza, a jedan od njih je Hamed Bangoura, koji je na svom Facebook profilu napisao komentar koji je prikupio 4500 lajkova, a u kojem govori kako se radi o "otimačini" jer će, po njegovu mišljenju, prvotna stopa od oko 0,24 posto poreza na vrijednost nekretnine biti višestruko veća za nekoliko godina nakon uvođenja. Kako je, pritom, Petrina ustvrdio da se ne zna kome su namijenjeni prihodi od poreza na nekretnine, te da Ministarstvo financija i Porezna uprava nisu na vrijeme educirali građane ni lokalnu upravu o primjeni tog zakona, bitno je da se još jednom pojasni o kojem se projektu radi.

Najprije, više je nego jasno kako se radi o porezu čiji su prihodi isključivo namijenjeni lokalnoj upravi, a to sigurno zna i Petrina, pa je jednako tako jasno i da namjerno muti vodu. Drugo, Porezna uprava i Ministarstvo financija, pa čak i premijer Andej Plenković, održavali su sastanke s čelnicima jedinica lokalne uprave kako bi se taj zakon pripremio na lokalnoj razini, jer se na tu razinu vlasti i odnosi. Ako netko nije odradio edukaciju građana, onda je to prvenstveno propustila napraviti lokalna uprava. I kao treće, u prvoj godini primjene porez će, u stvari, u najvećem dijelu samo zamijeniti komunalnu naknadu, a u 2020. će se početi primijeniti i nova mjerila za naplatu poreza, a vjerojatno će se uvesti i progresivne stope poreza. To zasad još nije odlučeno i ti detalji se još ne znaju.

Dakle, da još jednom ponovimo: od 1. siječnja 2018. nastupa jednostavni porez koji će zamijeniti postojeću komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor. Ministarstvo financija pretpostavlja da će manjem dijelu građana porez biti nešto veći ili manji od komunalne naknade, a da će većini ostati na istoj razini. U drugoj fazi, početkom 2020., uvodi se druga faza, "cjeloviti" porez zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina.

Porez na nekretnine obuhvaća većinu nekretnina. Izuzetak su jedino one u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te sakralni objekti, i to samo u dijelu u kojem se obavljaju vjerski obredi. Nadalje, godišnji iznos poreza po kvadratnom metru obračunske površine nekretnine utvrđivat će se množenjem vrijednosti boda, koeficijenata zone, namjene, stanja i dobi. Zakonom su definirani pojedini koeficijenti i raspon njihovih vrijednosti, a svaki grad (općina) unutar zakonskih okvira do 30. studenoga 2017. treba donijeti odluke o vrijednosti boda, područjima zona, koeficijentima i rokovima plaćanja.

Međutim, većina gradova i općina je za potrebu izračuna komunalne naknade već donijela odluke o vrijednosti obračunske jedinice (boda) te koeficijente zone i namjene, pa se može očekivati da ih većina lokalnih jedinca neće mijenjati.

20. travanj 2024 11:08