StoryEditorOCM

"SLOBODNA" NAPUNILA 74 GODINE Prošla je put od pojate do portala, a danas nas čita pola milijuna ljudi! (FOTO)

17. lipnja 2017. - 12:13

Slobodna Dalmacija napunila je 74 godine, a u petak su, u povodu rođendanskog slavlja, tradicionalno dodijeljene godišnje nagrade u području umjetnosti, znanosti i novinarstva kao i one za životna djela u istim kategorijama.

- Mogu reći da je najveći dio onog kvalitetnog, dobrog novinarstva odgojeno u kolijevci Slobodne Dalmacije. Neka tako bude i ubuduće i neka Slobodna bude ono što je bila kroz 74 godine – ona je informirala, a nije docirala, ona je analizirala, a nije manipulirala, ona je komentirala, a nije mudrovala. Tako će i nastaviti, tako će dočekati i 75. rođendan - kazao je u svojoj uvodnoj riječi predsjednik uprave Miroslav Ivić i pozdravio prisutne.

Na svečanosti u splitskoj Galeriji umjetnina, okupili su se djelatnici i prijatelji Slobodne kao i obitelji dobitnika nagrada koje su se prvi put dodijelile još 1969. godine.

Zajedno su se prisjetili gotovo osam desetljeća duge povijesti Slobodne Dalmacije i pljeskom ispratili sve one kojima je žiri ove dnevne novine odao priznanje za doprinos u svom području.

Događaju je prisustvovao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izrazio žaljenje jer više nije dio časnog žirija te je čestitao dobitnicima, ali i onima koji su odluku donijeli.

- Nisam vičan mikrofonu, radije bih mahao i pjevao, ali kad vidim u kakvom sam društvu i tko mi dodjeljuje nagradu, nemate pojma kako mi srce kuca - iskreno je kazao Vladimir Lukas, dobitnik godišnje nagrade u umjetnosti "Jure Kaštelan".

Svaka od nagrada ime nosi po istaknutom Dalmatincu koji je obilježio određeno područje pa je tako nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo u umjetnosti dobio Gorki Žuvela.

U području znanosti, nagrada "Frane Bulić" za životno djelo pripala je Emiliu Marinu, a godišnja nagradu "Kruno Prijatelj" Tei Bilušić.

- Znanost je dosta težak posao. Meni je velika čast u svom rodnom gradu dobiti ovakvu nagradu, a posebno biti u ovako odabranom društvu. Voljela bih da uđemo u jedno razdoblje bolje energije, posebno za studente jer ovaj je grad pun potencijala – kazala je Bilušić.

- Čast mi je što sam dobio ovu nagradu, ne samo zbog razloga koje je žiri dao, nego i zbog dva specifična razloga. Jedan je Slobodna Dalmacija. Naime, ja sam puno surađivao s njom i tijekom godina imao stotinjak objavljenih članaka i intervjua. Drugo je to što nagrada nosi ime našega Frane Bulića, a ja sam sedamnaest godina bio njegov nasljednik i proveo ih u sobi Arheološkog muzeja u kojoj je i on bio – istaknuo je Marin.

- Kad me glavni urednik nazvao i rekao da sam dobio nagradu, smišljao sam što ću reći i nisam ništa smislio. Onda sam počeo misliti što sam sve napravio i pokušao zbrojiti sve emisije koje sam vodio pa sam došao do jedne velike brojke - četiristo samostalnih "Pomorskih večeri" i još puno njih zajedničkih.

Ukupno sam na Radio Splitu snimio četiri, pet tisuća emisija. Kad dobiješ nagradu za životno djelo, pomisliš je li to kraj. Imam još godinu i pol dana do mirovine pa se neću dati. Slušajte i dalje Radio Split – "Sridom u sridu" i "Pomorsku večer" - našalio se Jadran Marinković, dobitnik nagrade za životno djelo u novinarstvu "Joško Kulušić", a godišnju nagradu u istom području nazvanu po Miljenku Smoji, dobio je Antun Masle.

Prisutne je pozdravio i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor.

- Kažu da u životu treba imati i malo sreće, a moja je sreća u tome što sam nedavno postao dio jedne izvrsne ekipe koja je uoči 74. rođendana dobila novi izgled i restrukturirani sadržaj – kazao je Kapor te dodao kako Slobodnu na svim platformama čita oko 450 tisuća ljudi, a njen portal je najbrže rastući u Hrvatskoj.
 

17. travanj 2024 01:37