StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStiže povrat poreza

Porezna uprava poslala prva rješenja, isplata za gotovo milijun građana počinje sredinom kolovoza

Piše Šibenski.hr
14. lipnja 2017. - 20:10


 
Početkom svibnja Porezna je uprava počela građanima slati prva porezna rješenja za povrat ili doplatu poreza na dohodak. Do kraja mjeseca otpremljena su ukupno 958.643 rješenja. Većina građana ostvarila je pravo na povrat poreza, doznaje iz Porezne uprave Tportal.
 
Godišnji obračun poreza i prireza na dohodak od prošle godine za većinu se građana automatski izrađuje u posebnom postupku. Prijavu su samostalno morali dostaviti samo privatnici (obrtnici i slobodna zanimanja) koji vode poslovne knjige te građani s oporezivim prihodima o kojima Porezna uprava nije imala saznanja.

Svim građanima kojima se u posebnim postupku utvrdi razlika za uplatu ili povrat Porezna uprava je dužna do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje na koje je moguće do 1. kolovoza podnijeti prigovor.

Prema procjenama Porezne uprave, gotovo milijun građana dobit će povrat poreza, a očekuje se da će porez dodatno morati uplatiti 99.651 obveznik.
 
Isplata preplaćenog poreza počinje sredinom kolovoza, a u većini slučajeva dodatni prihod mogu očekivati oni koji su ostvarili oporezive prihode, a nisu bili zaposleni tijekom cijele godine. Godišnjim obračunom njima se umanjuje porezna osnovica za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.
 
U Poreznoj upravi naglašavaju da će povrati više plaćenog poreza i prireza biti upućeni na račune koji su joj bili dostupni. U slučaju da porezni obveznik nema otvoren račun kod poslovne banke, dobit će gotovinski nalog za isplatu.

 

16. travanj 2024 09:32