StoryEditorOCM

"Bero" vraća vojsku izbačenih - Ranko i Klarin žele Dalmaciju

Piše Marina Karlović-Sabolić
25. svibnja 2017. - 16:50

Daleko od očiju javnosti, Davor Bernardić počeo je bitku za svoj opstanak. Svjestan da će nakon lokalnih izbora unutarstranačka opozicija pokušati izvesti udar kako bi ga svrgnula s čela najjače oporbene stranke, predsjednik SDP-a posljednjih dana pokušava ojačati svoju poziciju i tako spriječiti pučističke planove nezadovoljnih SDP-ovaca.

Prošlog tjedna, samo nekoliko dana prije održavanja prvog kruga lokalnih izbora, Bernardić je uputio pismo bivšim članovima SDP-a koji su za mandata Zorana Milanovića ili isključeni iz stranke, ili su njihove organizacije raspuštene po nalogu stranačkog vrha. U pismu se Bernardić ispričava na izbacivanju i predlaže im da se ponovno vrate u redove SDP-a.

- Vjerujem da nas danas, kao i nekad, veže ista socijaldemokratska ideja i duboko žalim za svim postupcima koji su u posljednjih deset godina dijelili članove SDP-a. U ime SDP-a Hrvatske ispričavam se na tome. Cilj mi je okupiti ljevicu oko SDP-a i u savjete stranke uključiti ljude različitih mišljenja. Pozivam te da nam se priključiš, da se vratiš u svoju stranku jer ideja socijaldemokracije još jednom treba sve nas - naveo je Bernardić u pismu koje je, zajedno za pristupnicom i kuvertom s plaćenom poštarinom - očito kako bi njihov povratak u SDP bio što brži i što lakši - uputio bivšim članovima SDP-a.

Izvjesno je i da za njihovo učlanjenje neće biti potrebno proći uobičajenu proceduru i dobiti suglasnost matičnih organizacija, nego da bi o njihovu kolektivnom povratku moglo odlučivati Predsjedništvo SDP-a. Članova koji se, nakon naprasnog raspuštanja organizacije, nisu vratili u stranku, samo u Splitu više je od 600, a u Zagrebu više od tri tisuće. Bernardić ovim manevrom očito želi ispraviti neke nepravde koje su počinjene u vrijeme Milanovićeva upravljanja SDP-om, ali i ojačati vlastitu stranačku bazu uoči konačnog obračuna s neistomišljenicima.

U slučaju da oporba unutar SDP-a uspije isprovocirati nove izbore, u Bernardićevom taboru očito računaju da bi SDP-ovci koje je Milanović izbacio ili "raspustio", a novi predsjednik vratio u stranku, podebljali njegovu zalihu glasova među članovima SDP-a.
Aleksandra Kolarić, jedna od najpoznatijih SDP-ovih disidentica, koju je Milanović isključio nakon što ga je javno kritizirala zbog "lex Perković", otkrila nam je, pak, da nije dobila nikakvo pismo od SDP-a.

- Od novog vodstva stranke tražila sam poništenje svih odluka o izbacivanju članova SDP-a zbog verbalnog delikta. To je najmanje što vrh SDP-a može učiniti da ispravi nepravedne i nedemokratske odluke bivšeg vodstva – kratko nam je kazala Aleksandra Kolarić.

Paralelno s pozivom za povratak bivših članova stranke, Bernardić pokušava zadržati kontrolu i nad županijskim organizacijama SDP-a, kako bi spriječio da nezadovoljnici nakon lokalnih izbora iskoriste statutarnu ovlast i, uz potporu pet županijskih odbora, sazovu konvenciju. Na njoj bi Bernardićevi oponenti pokušali izglasati nepovjerenje predsjedniku SDP-a i raspisati nove unutarstranačke izbore.

U tome bi mu veliki izazov mogla biti Dalmacija, gdje je u utrci za Milanovićeva nasljednika u jesen prošle godine Ranko Ostojić odnio pobjedu nad Bernardićem.
Nakon lokalnih izbora županijske organizacije moraju izabrati novo vodstvo. Ako se Ostojić odluči kandidirati kontra Arsena Bauka - što priželjkuje dio njegovih zagovornika, no o čemu se Ostojić za sada još uvijek ne izjašnjava - i ako tu unutarstranačku utakmicu uspije dobiti, mogao bi ozbiljno ugroziti Bernardićeve planove.

Pogotovo ako Ivan Klarin u šibensko-kninskoj organizaciji pobijedi Bernardićeva protegea Franka Vidovića i preuzme kormilo nad županijskim SDP-om. Te dvije organizacije u tom bi slučaju postale glavna jezgra otpora Davoru Bernardiću i glavni motor promjena u SDP-u.
I time bi prilično otežale njegovu bitku za opstanak.


Davore, gdje si?!
- Nekad je manje više, znakovito je kazao šef SDP-ova stožera i zagorski župan Željko Kolar novinarima u srijedu koje je zanimalo zašto se javnosti ne obrati Davor Bernardić. Kolar je kazao da je „predsjednik na terenu i daje podršku našim članovima koji su ušli u drugi krug“, te da će „on odrediti kad je trenutak kad će se obratiti javnosti".
Uz to, Kolar je upozorio SDP-ovce koji kritiziraju vrh stranke da se suzdrže od komenatra dok ne završi drugi krug izbora, jer u suprotnom „ne mogu očekivati našu podršku u budućem razdoblju“.


Udar na Brumnića
Jedan od najkritiziranijih Bernardićevih ljudi na Iblerovu trgu posljednjih dana je glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić, kojega mnogi vide kao jednog od glavnih krivaca za izborni rezultat SDP-a. I to ne samo u krugu Berinih oponenata, nego i među njegovim pristašama. Neke organizacije dostigle su solidan broj glasova, druge su podbacile, a kako je Brumnić zadužen upravo za stranačku organizaciju, našao se na meti kritika.
Uz to, nije se proslavio ni u TV nastupu nakon prvog kruga izbora, kada nije znao nabrojati u kojim je gradovima i općinama SDP u nedjelju pobjedio.


Drugovi, smirite se
Objava Miranda Mrsića koji traži hitne promjene u SDP-u uzburkala je duhove u stranci koje je u srijedu pokušao smiriti riječki SDP-ovac Željko Jovanović.
- Ne raspada se SDP, ali raspast će se ambicije bez pokrića svih onih koji nisu u stanju pričekati drugi krug izbora. Zajedno smo SDP, drugovi i drugarice. Smirite ambicije i usmjerite energiju da SDP u drugom krugu pobijedi što je moguće više - poručio je Jovanović.

24. travanj 2024 10:28