StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOtvorena birališta

Političari danas šute, a građani odlučuju

Piše Šibenski.hr
21. svibnja 2017. - 11:27

Jutros u 7 sati otvorena su birališta u cijeloj Hrvatskoj, njih više od 6.600. Pravo glasa ima nešto više od 3, 7 milijuna građanki i građana.

Među više od 47.500 kandidata bira se 20 župana, 127 gradonačelnika te gradonačelnik Zagreba kao i 428 općinskih načelnika.

Izbore prati više od 12.000 promatrača. Birališta će biti otvorena do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja. Prvi izborni rezulatiti očekuju se oko 21 sat.
 
Na lokalnim izborima, na rok od četiri godine, biraju se članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i zagrebačke Gradske skupštine, kao i općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici. U nekim jedinicama biraju se i zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda hrvatskog naroda.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, nema ni preferencijskih glasova, a ne glasuje se ni u inozemstvu.

Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela prvi je put i 25 državljana drugih država članica EU-a.
 
Zamjenici župana iz redova nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

 

25. travanj 2024 03:13