StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGrađani su nestrpljivi

Struja: Nove rate kasne, ali će biti manje čak do 400 kuna

17. svibnja 2017. - 12:49

Hrvatska elektroprivreda opet kasni sa slanjem uplatnica za novo obračunsko razdoblje. Potrošačima kojima šestomjesečno razdoblje obračuna završava s travnjem, akontacijske rate za idućih pola godine još uvijek nisu stigle. Ista se situacija, podsjetimo, dogodila i lani, no u HEP-u su se pravdali reorganizacijom u svojim redovima, odnosno osnivanjem HEP Elektre, pravnog sljednika HEP ODS-a, koji sada obavlja poslove u djelatnosti opskrbe univerzalnom uslugom.
Problem je što se potrošači pribojavaju kako će uz obračun razlike, te ratu za svibanj, davatelju usluge još morati plaćati i zatezne kamate budući da je datum dospijeća uobičajeno 20. u mjesecu.

 

Iz HEP-a, međutim, poručuju kako do toga neće doći – očitanje brojila su, navodno, završili 11. svibnja, računi će poštom biti poslani osam dana nakon toga, a datum dospijeća će pomaknuti na 31. svibnja. To što će, nakon, praktički, desetak dana, korisnici već morati podmirivati i ratu za lipanj, davatelja usluge nije briga.
Napomenimo kako ovaj obračun potrošnje HEP-ovi korisnici posebno nestrpljivo iščekuju da vide jesu li što "ušparali" zbog pojeftinjenja koje je stupilo na snagu 1. siječnja ove godine. Smanjenjem PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto, potrošači bi, podsjetimo, od početka godine trebali plaćati 10 posto nižu cijenu za isporučenu uslugu.
Korisnici se stoga nadaju da su možda "u plusu", odnosno da su preplatili struju u prethodnom obračunskom razdoblju. To se, naravno, odnosi na one koji nisu na svoju ruku umanjivali iznose na uplatnicama, što je, podsjetimo, u jednom trenutku sugerirao i HEP budući da, nakon pojeftinjenja, nije izdavao nove akontacijske uplatnice. I rate za sljedećih šest mjeseci, dakle, od svibnja do studenoga, trebale bi biti deset posto niže u odnosu na one u istom razdoblju lani. Ovu dobru vijest nam potvrđuju i iz Hrvatske elektroprivrede.
– Obračunati iznos ovisi, naravno, o potrošnji, a ako je ona ista kao i ranije, iznosi novih uplatnica i računa bit će manji za oko 10 posto – poručuju iz HEP-ovih Odnosa s javnošću.

Sa spomenutim bi pojeftinjenjem jedno prosječno dalmatinsko kućanstvo, dakle, ono koje troši 7500 kilovatsati struje budući da nema na raspolaganju alternativne izvore energije, moglo uštedjeti točno 696 kuna! Naime, prema izračunu koji nam je napravio Nenad Kurtović, stručni savjetnik za energetsko tarifiranje iz udruge "Splitski potrošač", takvo je jedno kućanstvo lani za električnu energiju izdvojilo 7254,75 kuna, a ove će, s 10-postotnim umanjenjem, platiti 6558,29 kuna.
Naš sugovornik, međutim, smatra da će vrlo brzo, a najkasnije u drugoj polovini godine, cijena struje rasti jer država jednostavno nema novca za isplatu naknade proizvođačima obnovljivih izvora energije po povlaštenim tarifama. To je, kao neizbježno, podsjetimo, u veljači najavljivao Slaven Dobrović, razriješeni ministar energetike i zaštite okoliša.
Kurtović drži kako se od spomenutog povećanja naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije odustalo samo zbog aktualne političke situacije, ponajprije lokalnih izbora.

 

– Riječ je o tomu da je Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) u 2016. godini već nedostajalo 300 milijuna kuna za isplatu naknade proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a ove će godine situacija biti još gora. Naime, svaki dan nedostaje približno 1,1 milijun kuna za ovu svrhu! Teret, kako stvari stoje, ne mogu snositi samo opskrbljivači, nego i građani, te poslovni subjekti. Bojim se i da će naknada skočiti s 3,5 na 12 lipa po potrošenom kilovatsatu, umjesto na 7,5 lipa, kao što je bilo najavljivano, jer to jednostavno neće biti dovoljno za pokrivanje svih troškova.
Ako se moja pretpostavka pokaže točnom, kućanstva više neće osjećati pogodnost ovog smanjenja PDV-a na električnu energiju, nego će plaćati istu cijenu struje kao i 2016. godine ili čak i veću...
Najveći će šok osjetiti poslovni subjekti kojima računi mogu biti i do 20 posto veći. Taj snažan udar na poduzetnike imat će za posljedicu to da će i ostale potrošačke cijene neizbježno ići gore – tvrdi Kurtović.
Iz HEP-a su nam rekli kako najavu eventualnog povećanja naknade za obnovljive izvore energije trebaju dobiti iz Vlade, kao i ostali opskrbljivači, te da zasad o tomu ništa ne znaju.


7254,75 kuna – izdvojilo je prosječno dalmatinsko kućanstvo za potrošnju električne energije u 2016. godini

6558,29 kuna – platit će dalmatinsko kućanstvo ove godine struju ako ostane na snazi 10-postotno pojeftinjenje, odnosno država ne poveća naknadu za obnovljive izvore energije

20. travanj 2024 08:35