StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki Scarponi poginuo na treningu za Giro

Na startu i cilju 5. etape Utrke kroz Hrvatsku u čast poginulog Scarponija “održana” je minuta šutnje, njegova ekipa Astana vozi do kraja

22. travnja 2017. - 15:04

 Nova velika tragedija zadesila je svijet profesionalnog biciklizma. Tijekom priprema za predstojeći Giro d’Italia u Filottranu, u neposrednoj blizini svog doma, poginuo je poznati talijanski vozač Michele Scarponi, član momčadi Astana Pro Team, koja bez njega u postavi nastupa na Utrci kroz Hrvatsku. Scarponi je na predstojećem Giru trebao biti jedan od kapetana momčadi zadužen za najveće dosege pa i napad na pobjedu. Iskusni, 37-godišnji profesionalac osvojio je Giro d’Italia 2011., nakon što je Albertu Contadoru oduzeta titula.

- Ovo je strašna tragedija, biciklizam je izgubio velikog šampiona i posebnog čovjeka, objavila je Astana.
Prije nekoliko dana Scarponi je ostvario pobjedu u prvoj etapi Tour of the Alps što je bila i prva pobjeda njegove momčadi u 2017.
Direktor “Hrvatskog Toura” Vladimir Miholjević bio je vidno potresen smrću “čovjeka koji je i lani bio najzaslužniji za osvojeni naslov na Giru”, koji je osvojio Vincenco Nibali, vozač koji je u Umagu preuzeo ulogu vodećeg u ukupnom plasmanu u Hrvatskoj.
- Bio je poseban čovjek i sportaš, “dobri duh” svake momčadi u kojoj je nastupao. Atipičan biciklist, posebna sorta. Dovoljno je bilo da ga sretneš i mogao si znati da ćeš se do suza nasmijati.

Miholjević je u subotu ujutro na trenutak pomislio da će se Astana povući s Tour of Croatia, no, ostali su na trasi iako je bilo vidljivo koliko su potreseni viješću koju su dobili iz Italije. Na startu i cilju 5. etape Utrke kroz Hrvatsku od Poreča do Učke u čast poginulog Scarponija “održana” je minuta šutnje.
Nesretni Talijan “umro je u čizmama”, “na radnom mjestu”, kako se doznaje, na njega je tijekom vožnje biciklom naletio kombi.

19. travanj 2024 16:31